Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Festival der Bierkulturen 2011

Posted by Treinjan op 19/05/2011

De tweede editie, als vorig jaar in het Bürgerzentrum (wijkcentrum) van Köln-Ehrenfeld, 250 meter van het station en ondergrondse tramhalte.
Op zaterdagochtend ben ik eerst vanuit mijn uitvalsbasis Venlo naar Düsseldorf gereisd, om het Altbier van de nieuwe brouwerij Kürzer te proberen. Gevestigd aan de Kurze Strasse in de Altstadt, in onmiddelijke nabijheid van Zum Schlüssel en Im Goldenen Kessel (Schumacher), dus ook niet ver van Uerige. Het bier slaat een goed figuur, maar is nog slechts verkrijgbaar in de ernaast gelegen Kneipe (kroeg), die stinkt naar de rook. Heb het bier bij een open raam geproefd: helderbruin, iets gebrand moutig, redelijk hoppig, zou in een andere omgeving een zeer goed doordrinkbaar bier zijn. Daarna schaf ik nog wat flesjes van de lokale Düsseldorfse kruidenbitter Killepitsch aan (tegenover Uerige), ga vervolgens eten in het Stammhaus van Schumacher aan de Oststrasse.

Dan per tram en trein naar Keulen-Ehrenfeld. Entree is 5 euro (voor beide dagen), inclusief een proefglas van een geschikt model en een wel zeer summiere bierlijst. Betaling gaat met muntjes van 50 cent, de meeste bieren van normale sterkte worden voor twee muntjes getapt (15 cl.), de zwaardere voor drie of vier. Net als vorig jaar staat een deel van de stands in een tent op de achterplaats, niet als vorig jaar zijn nu alle stands in het Bürgerzentrum, in de Braustelle zijn alleen de eigen bieren te verkrijgen. Diverse aanwezige brouwerijen waren ook vorig jaar aanwezig, maar zeker de helft van de aangeboden bieren is nieuw. Niet alle aangekondigde brouwerijen zijn komen opdagen, maar er is ook een onaangekondigde “invaller”. Al met al keus genoeg om meer dan een dag zoet te zijn, reden voor mij om ook zondag nog langs te gaan, nu zonder omweg. De zaterdagsessie werd in goed gezelschap van ondermeer een doorgewinterde Köbes bij Päffgen afgsloten, de zondagsessie eveneens in goed gezelschap bij de Braustelle. We waren geadviseerd om daar ook het bierijs te proberen, en terecht: ook met Rauchbier kun je heerlijk ijs maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.