Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Lang bierweekend

Posted by Treinjan op 06/03/2011

Door omstandigheden moest ik diverse festivals in februari laten schieten. Nu kan ik zeg maar de schade inhalen, en goed ook! Donderdagmiddag afgereisd naar Kortrijk, waar ik voor drie nachten een hotelkamer heb geboekt. Uitgebreid avondeten, dan een goede nachtrust, want morgen wordt een zware dag.
Goed ontbijten, dan nog even rondkijken in het centrum van Kortrijk en om 12 uur met de speciale pendelbus naar Avelgem-Outrijve. Op de bus worden al de proefglazen (10 cl) met jetons (€ 1, 50 per stuk) en de bierlijst uitgedeeld. De Kasteelhoeve waar het Alvinne bierfestival (ACBF) zich afspeelt is een oude zogeheten vierkantshoeve. Een van de vier zijden is een grote voormalige schuur waar alle brouwersstands staan en ook de bierwinkel is ondergebracht. In een van de andere zijden kun je eten, de gerechten zijn bereid met Alvinne bier.
De lijst aanwezige brouwerijen is behoorlijk lang, en de meeste hebben veel verschillende bieren meegenomen, dus de keuze is enorm. Ik begin bewust met laag-alcoholische bieren, en heb uiteindelijk zelf slechts één bier van meer dan 10 vol% alcohol gehaald, het laatste van de dag. Natuurlijk zo links en rechts nog iets te proeven gekregen (en gegeven) dat ook wel eens wat meer alcohol bevatte. Eten en water helpen om het alcoholniveau onder controle te houden. Over de kwaliteit van het gebodene geen klagen, enige negatieve opmerkingen zouden kunnen zijn dat de keuze gewoonweg te groot was, en het gemiddeld alcoholpeil wel iets lager had gemogen. De sfeer in het zeer internationale gezelschap was in elk geval uitstekend en ik heb me prima vermaakt – en velen met mij.

Zaterdag wat uitgeslapen en met een stevig en erg lekker ontbijt achter de kiezen met de trein naar Brussel. Met een dagkaart van de MIVB eens nader kennisgemaakt met het Brusselse openbaar vervoer, met name de metro. Middageten in een eetcafé met de fraaie naam Nüetnigenough waar de bierlijst niet heel omvangrijk maar wel zeer interessant is, plus prima eten met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Halverwege de middag naar Lambikbrouwerij & geuzestekerij Cantillon voor een van de twee jaarlijkse open brouwdagen. Tijdens de rondleiding zie ik het koelschip gevuld worden. Daarna een bezoek aan café Moeder Lambic aan het Fontainas-plein. Er zijn maar liefst 46 bieren van de tap verkrijgbaar, en vrijwel allemaal interessante; speciale aandacht is er voor de bieren van Cantillon dat heel wat bizonders voor dit café afvult. Naar de lijst met flesbieren heb ik niet eens gekeken. Nog een hapje eten erbij, dan niet te laat weer terug naar Kortrijk.

Zondagmorgen de koffer gepakt (na alweer een superontbijt) en naar St. Niklaas voor het Zythos festival dat dit jaar voor het laatst in de Stadsfeestzaal plaatsvindt, de hal zal later dit jaar gesloopt worden. Ik hoor op de trein al van een goede bekende dat de zaterdag immens druk geweest is (tijdlang deuren gesloten met het systeem: een eruit = een erin), de zondag is gelukkig redelijk goed te doen, zelfs al geef ik tegenwoordig persoonlijk de voorkeur aan kleinschaliger festivals (zal de leeftijd wel zijn). Hier krijg je meer bier (15 cl) voor minder geld (€ 1,20), maar daarmee niet altijd waar voor je geld: ditmaal kom ik wel enkele minder geslaagde bieren tegen. Daarentegen proef ik weer heel wat lekkers, zie ik weer een heleboel bekenden, deels dezelfden als afgelopen vrijdag, maar ook nog een heel stel anderen en is de sfeer wederom goed. Ben benieuwd waar het ZBF volgend jaar gehouden zal worden.

Advertenties

Eén reactie to “Lang bierweekend”

  1. Dirkjogt said

    Een goed gevuld weekend zou ik zeggen. We waren ook vrijdag op het ACBF en ik moet zeggen de kwaliteit was heel hoog (net zoals het gemiddelde alcoholgehalte). Het ZBF liet ik bewust schieten, te druk voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.