Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Reisplanners

Posted by Treinjan op 04/12/2010

Het is altijd aan te bevelen om je goed te informeren alvorens een reis te ondernemen, ongeacht het gekozen vervoermiddel. Tegenwoordig heeft elke vervoersmaatschappij, vervoersregio, provincie, deelstaat of land wel een of zelfs meerdere reisplanners. Als je een grotere afstand wilt afleggen is niet elke planner even geschikt. Wil je bijvoorbeeld een bierfestival in kleinere Belgische plaats bezoeken en ben je goed bekend met de verbinding vanuit Nederland naar België, dan zou je geneigd kunnen zijn de planner van de NMBS te gebruiken. Geen goed idee. Zowel de binnenlandse als de internationale (“Reizen in Europa”) zijn niet aan te bevelen.De binnenlandse NMBS-reisplanner is enigzins bruikbaar binnen België, maar regelmatig komen verbindingen tevoorschijn die vervolgens met geen enkel kaartje toegestaan zijn, en is het maar afwachten of werkzaamheden op het traject correct worden vermeld. De internationale planner is een ramp.

De planner van NS internationaal (soms ook wel bekend als NS LoHispeed) slaat een heel wat beter figuur. Nog beter is wat mij betreft de versie van de Duitse spoorwegen, bahn.de/NLD; deze kan bovendien in maar liefst negen talen geraadpleegd worden (Duits, Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Pools, Deens, Zweeds). Deze planner is daarnaast te downloaden voor offline gebruik, ideaal als je niet altijd of veelal traag internet hebt. Overigens zijn de meeste planners gebaseerd op de HAFAS-planner, die ook direkt  geraadpleegd kan worden, maar niet de meest gebruiksvriendelijke is. Een overzicht van op Hafas gebaseerde reisplanners vind je hier.
Mijn advies: gebruik als het belangrijk is meer dan een planner, vaak geeft een andere planner ook andere verbindingen. Speel zonodig met de instellingen, verander bijvoorbeeld de minimum-overstaptijd, of geef een via-station in, onder het motto: Onderzoekt alles en behoudt het goede.
Met de Google-reisplanner (Transit) heb ik nog geen ervaring, maar ik betwijfel of je er op dit moment al veel aan hebt, daar veel lokaal openbaar vervoer nog niet is opgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: