Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Op weg naar Bamberg

Posted by Treinjan op 10/11/2010

De eerste etappe voert van Leiden via Utrecht, Keulen en Mainz naar Worms (aan de Rijn, ten zuiden van Mainz), een stad die al langer op mijn te-bezoeken-lijstje stond. Als je vanaf het station via de voetgangerszone de stad inloopt valt het op het eerst gezicht tegen, wat terug te voeren valt op zware bombardementen in het voorjaar van 1945. Maar bij nader inzien is er  nog heel wat moois en interessants over. Na inchecken in mijn hotel een eerste stadswandeling in de schemering, daarna eten in het hotel; geen bier erbij, wel lekkere wijn (een droge Riesling uit de streek, Rheinhessen).
De woensdag is geheel gewijd aan de stad Worms. Middageten bij de enige brouwerij, huisbrouwerij Hagenbräu aan de Rijnoever. Er staat een koperen installatie te glimmen, in het Duits een Drei Geräte Sudwerk. Ik proef het bier van de maand, Emmer-Bier, wat trekjes van een witbier heeft; emmer is een oude tarwesoort. Avondeten ook in een Brauhaus, Zu den zwölf Apostel, maar die brouwerij  is in de jaren zeventig van de vorige eeuw door Eichbaum uit Mannheim overgenomen. Ik proef het Eichbaum Kellerbier, ongefilterd en niet onaardig.

Donderdag de volgende etappe, van Worms via Mannheim en Basel naar Burgdorf, Zwitserland.
Vrijdag is het ongekend mooi weer, zeer geschikt voor een wandeling over een deel van de Lötschberg Südrampe, een wandelroute langs de Lötschbergbahn hoog op de noordhelling van het Rhonedal; er is ook een Nordrampe in het Kandertal.  Op de terugweg in een winkel op station Bern nog een paar flesjes bier aangeschaft. Het eerste flesje proef ik die avond al: Berliner Kindl Weisse, een bier dat ik al een hele tijd niet meer gedronken heb. Lichtgeel, behoorlijk wazig, zachtzuur met tarwe-trekjes. Interessant.
Zaterdag begint de dag nog mooi, hoewel minder warm. Aan het begin van de middag een wandeling langs de Emme die eindigt bij het Schützenhaus waar de Burgdorfer Gasthausbrauerei gevestigd is. Het seizoensbier is ditmaal geen bock, maar een amberkleurig ongefilterd bier dat de naam van de Zwitserse regisseur Franz Schnyder draagt (geboren 1910 in Burgdorf, overleden 1993). Een bier van net geen 5 vol% alcohol, moutig en hoppig plus wat fruit, met een lange zachtbittere nasmaak, heel geslaagd. Als aperitief voor de raclette La Fraicheur, een witbier van Brasserie Trois Dames uit Ste. Croix in de Jura. In de Belgische stijl met sinaasappelschil en koriander, op basis van half-half gerstemout en ongemoute tarwe. Lekker, niet te zoet, met een bittertje dat je in een belgisch witbier niet snel zult tegenkomen.
Zondag slaat het weer om, vanaf de middag regen bij dalende temperatuur. De tweede fles van Trois Dames is de IPA, stevig gehopt op een goede mout- en fruitbasis, mooie bitterheid.

Etappe drie voert op maandag via Zürich – Schaffhausen – Ulm naar Augsburg. Mijn hotel ligt in Augsburg-Oberhausen vlak bij het station, met bus- & tramhalte plus veel winkels in de onmiddelijke nabijheid. Na me geïnstalleerd te hebben met de tram naar het centrum voor avondeten bij de Drei Königinnen, de Ausschank van Augusta-Bräu. Het Kellerbier is vooral fruitig, wat moutig en bescheiden gehopt, zeer doordrinkbaar. De etensporties ziin overvloedig en smakelijk, het menu ontstijgt het Brauhaus-niveau duidelijk.
Dinsdag is het stralend mooi weer, maar wel frisjes. Ik koop een dagkaart voor het OV en ga de stad bekijken. Augsburg is een stuk groter dan Worms, met de benenwagen alleen redt je het hier niet. Ook deze stad heeft het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren gehad, maar in het oude centrum is veel heropgebouwd. Lunch bij de König von Flandern, een Gasthausbrauerei in de kelders onder een grote boekwinkel. Er wordt gebrouwen, en er zijn drie bieren van het huis te verkrijgen, Helles, Dunkel en Weizen (hoe origineel!). Het Helles is tamelijk fruitig, heel licht gehopt. Het donkere bier is wat interessanter door de lichtjes gebrande mout met een vleugje koffie. Beide bieren blijven erg aan de veilige kant, het menu is standaard-Brauhaus. Ik zet in de middag de stadsbezichtiging voort, reis nog wat rond met de tram en sluit de avond af met een maaltijd in de Bayrisch Brau Pub. Deze Gaststätte is contractueel gebonden aan de Memminger Brauerei maar brouwt ook zelf: Claus Hausbräu Zwickl Hell (de brouwer stond zelf achter de toog). In feite is het bier eerder amberkleurig, met een klein waasje, de smaak is een prima balans tussen mout, fruit, hop en doordrinkbaarheid.
Woensdagochtend de koffer en rugzak weer ingepakt en naar het Hauptbahnhof om ze in een kluis te doen. In de ochtend verder in Augsburg rondgekeken, het is nog steeds aardig weer. Middageten bij Thorbräu, een van de oudste nog bestaande brouwerijen in Augsburg (1582, sinds 1875 in familiebezit). Het Kellerbier is vrij licht van kleur, heel klein waasje, behoorlijk hoppig, alleen wat veel koolzuur. Als tweede Celtic Honeybrown, een bio-lagerbier met honing! Dit nieuwste produkt van deze brouwerij is van de fles, een fractie donkerder van kleur, moutig met nog redelijk veel hop en een zoetje dat heel goed van de honing zou kunnen komen. Het menu is hier duidelijk van een hoger niveau dan gewoonlijk in een Brauhaus.
Vervolgens met de tram terug naar het hoofdstation en per ICE naar Bamberg.

Advertenties

Eén reactie to “Op weg naar Bamberg”

  1. Rob said

    Leuk om je heenreis op deze manier te volgen.
    Jan en ik reizen morgenochtend naar Nürnberg, en s’avonds terug naar Bamberg.

    Tot ziens in Fässla!

    groet, Rob.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.