Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Alt en Kellerbier

Posted by Treinjan op 18/09/2010

De vier Düsseldorfse huisbrouwerijen hebben alle een bizondere versie van hun Altbier dat een of enkele malen per jaar wordt uitgeschonken. Im Füchschen heeft een Weihnachtsbier, (Zum) Uerige heeft Sticke, Zum Schlüssel Stike (zonder c) en Schumacher Latzenbier. In alle gevallen betreft het een wat zwaardere versie van het standaardbier. De derde donderdag in september is een van de drie Latzenbier-dagen bij Schumacher waarbij het bier zowel in het Stammhaus, de Brauereigasthof in de Oststrasse, als bij Im Goldenen Kessel in de Bolkerstrasse (Altstadt) te verkrijgen is. Verder wilde ik tenminste een van de twee in het laatste Pint-nieuws besproken huisbrouwerijen aan de Niederrhein bezoeken; allebei zou denkelijk lastig worden, enerzijds omdat ze beide gedurende de namiddag enkele uren sluiten, anderszijds omdat er spoorwegwerkzaamheden waren tussen Neuss en Mönchengladbach.
Vertrekpunt is Venlo, dan overstappen in Viersen op een Eurobahn-trein die via Krefeld (zonder stop) en langs (!) Neuss naar Düsseldorf Hbf rijdt. Te voet naar de Oststrasse, waar ik ruim voor 12 uur al aan het Latzenbier zit. Het is diep amberkleurig (of lichtbruin, zo je wilt), helder, zachte moutgeur met een vleugje fruit, smaakt moutig met iets kruidig-hoppigs en rood fruit, lange bittere nasmaak, zeer doordrinkbaar. Het normale Alt is rond de 4,5 volumeprocent sterk, dit is een procentpuntje meer; er bestaat overigens ook een Schumacher Jung van circa 3 procent alcohol. Tijdens het Latzenbier-proeven (plus een klein hapje) bestudeer ik de folder met het lijnennet van de Rheinbahn, die het Openbaar Vervoer in en rond Düsseldorf verzorgt. Ik zie dat ik vlakbij kan opstappen op een tram die me naar Neuss brengt, met halte vlakbij huisbrouwerij Im Dom. Zo gezegd zo gedaan, en om ongeveer half twee stap ik daar binnen, nog ruim op tijd voor de middagsluiting. Het Alt is diepbruin, ongefilterd, moutig, zacht gebrand met een vleugje laurierdrop, zeer gematigd bitter. Mijn buurman heeft de dagschotel besteld, en die ziet er zo lekker uit dat ik zijn voorbeeld volg. De serveerster probeert voor mij ook nog een Weizen te tappen, maar dat wil niet lukken, er komt alleen schuim in het glas. De brouwer is niet aanwezig, zodat ik nog een tweede glas Alt neem, bepaald geen straf.
Na wat rondkijken in Neuss neem ik een andere tramlijn terug naar Düsseldorf, stap uit bij de Altstadt en ga nog even in de Bolkerstrasse kijken. Im goldenen Kessel begint al uit te puilen, dus drink ik nog een “gewone” Alt bij Zum Schlüssel en neem dan de tram naar Krefeld. Deze lange-afstandstram heeft zelfs een restauratie (met bediening aan tafel!) waar ik nog een glas thee nuttig om de vochtbalans wat te herstellen. In Krefeld stap ik over op de stoptrein naar Viersen en verder, ben nog geen 10 minuten later in Anrath. Het is ongeveer een kilometer lopen naar huisbrouwerij Schmitz-Mönk, waar ik nog net voor de volgende bui binnenstap. Ik probeer hier ook eerst het Altbier, diepamber, helder, moutig en vrij bitter, lijkt veel op de Schlüssel Alt van eerder vanmiddag. Bij het avondeten een stenen mok Kellerbier, een ongefilterde en zwaardere versie van de Alt, moutig, fruitig en stevig hoppig-bitter. Als ik terugwandel naar het station moet helaas de paraplu eraan te pas komen. Ik had ook de bus naar het station kunnen nemen, maar wat extra beweging kan geen kwaad. In Venlo is het gelukkig droog.

Advertenties

Eén reactie to “Alt en Kellerbier”

  1. […] hop. Dit was Latzenbier (5,5 vol%) van brouwerij Schumacher, Düsseldorf (zie Bier & Trein: Alt en Kellerbier); beoordeling 1×5, 2×6, 8×7, gemiddeld […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.