Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Krefeld en Dülkener Bierbörse

Posted by Treinjan op 03/07/2010

Een Bierbörse wordt altijd van vrijdag tot en met zondag gehouden, en omdat Venlo in het weekend door spoorwegwerken slechter bereikbaar zou zijn was de vrije vrijdag de aangewezen dag, in weerwil van de warmte. Om er niet te vroeg te zijn eerst een stukje doorgereisd naar Krefeld en daar met de tram naar Brauerei Gleumes, een huisbrouwerij naar het Düsseldorfer model, met als hoofdprodukt Alt. Het is amberkleurig en vooral moutig, slechts lichtjes gebrand, met enige fruitigheid en hoppigheid, uiterst doordrinkbaar. Geserveerd in 0,25 liter Stange, waarin je ook het Helles krijgt, een ongefilterd bovengistend bier naar het Keulse model, ook niets mis mee. Sinds enige jaren wordt hier ook een Weizen gebrouwen, maar die heb ik niet geprobeerd. In plaats daarvan wel nog een glas water, want met deze temperaturen moet je de alcohol voldoende verdunnen. Daarna nog even rondgekeken in Krefeld, vreemd genoeg vooral in winkels met airco.
Dan terug tot Dülken, waar het nog zeer rustig is. Het is iets verder lopen van het station dan ik me herinner, ook doordat een deel van de stands nu in een andere straat is geplaatst. Ruim vijftien stands met bier, hoofdzakelijk uit Duitsland, verder Tsjechië, België, Oostenrijk en Polen. Verder zijn er diverse horecagelegenheden aan het plein bij de kerk gevestigd, wat de keuze verder vergroot en de mogelijkheid geeft de kwartfinalewedstrijden te volgen. De meeste tapbieren gaan per 0,25 of 0,30 liter voor € 2,50 respectievelijk 3 euro, met 2 euro of € 2,50 statiegeld voor het glas. Alle bierstands verkopen ook frisdranken, sappen en water. Een blikvanger is de op een oplegger gebouwde mobiele brouwerij, Box’ Bräu, uit Bochum. Zo te zien zijn ze aanwezig op alle Bierbörse in NordRhein-Westfalen. Ik doe vanwege de warmte zeer rustig aan en drink veel water tussen het bier door. Zo te zien doen de meeste mensen rustig aan, heel verstandig bij deze temperatuur.
De terugreis via Venlo verloopt wederom voorspoedig, ook al moet er nog steeds in Kaldenkirchen overgestapt worden, de Eurobahn-treinstellen (mét airco) zijn blijkbaar nog steeds niet toegelaten in Nederland, dus het laatste stukje gaat nog steeds met het oude en nu zeer hete DB-materieel. Als ik later in Den Haag overstap is het al een heel stuk koeler geworden en als ik thuis van mijn fiets stap begint het te spetteren, goede timing!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.