Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Bierkultur(en)

Posted by Treinjan op 20/05/2010

Het Festival der Bierkulturen in Keulen was aanleiding voor een weekend Nordrhein-Westfalen.
Op vrijdag via Schiphol en Rheine naar Münster voor een bezoekje aan Pinkus Müller, om eindelijk weer eens hun Alt van het vat te drinken. Dit bier wordt ruim een half jaar gelagerd om een bescheiden dosis melkzuur te verkrijgen en is daardoor lichtjes zuur. Het Münsteranisch Alt lijkt dan ook  totaal niet op het Altbier van Düsseldorf en de Niederrhein, het is donkergeel van kleur, ruikt fruitig, zelfs een beetje wijnachtig, smaakt zachtzurig-fruitig met slechts een geringe hoppigheid en helemaal niets gebrands.
Later in de middag door naar Wuppertal waar ik een hotel heb geboekt voor twee nachten, vlakbij het hoofdstation en de halte van de Schwebebahn. Deze in 1901 geopende monorail kun je beschouwen als een hangende tram. Het hotel biedt gratis OV in de hele regio aan, dus ga ik na me geïnstalleerd te hebben met de Schwebebahn naar het stadsdeel Barmen. Hier vind je het Wuppertaler Brauhaus in een voormalig zwembad(!) Naast zwemmen wordt de inrichting gekenmerkt door verwijzingen naar de Schwebebahn. De twee standaardbieren zijn zoals te verwachten Hell en Dunkel, beide ongefilterd. Het eerste is zeer troebel, zeer fruitig/gistig, het lijkt wel sinaasappellimonade met koolzuur en wat hop en mout, het tweede is heel wat beter met bescheiden mout, koffie en chocola plus wat fruitigheid.
Zaterdag met een omweg over de Müngstener Brücke (Remscheid – Solingen) naar Keulen. Het festival wordt gehouden in een soort wijkcentrum in Ehrenfeld, op zo’n 250 meter van het gelijknamige station. De stands zijn verdeeld over drie locaties: de meeste staan in de grote zaal, enkele in een tent op een pleintje achter het gebouw, terwijl er ook nog het een en ander te proeven valt in brouwcafé Braustelle verderop in de straat, goed 100 meter lopen. Toegang drie euro plus 50 cent statiegeld voor een Kölsch-Stange van 20 cl, die als proefglas dient; er is een sticker met het festivallogo opgeplakt die het glas een tweede maatstreep geeft op 15 cl. Betalen gaat met bonnetjes van 50 cent, gewoonlijk 2 bonnen per bier, soms drie of vier. De meeste stands zijn van Duitse brouwerijtjes, maar ook een Belgische, Deense, Italiaanse, Spaanse en Zwitserse brouwerij zijn aanwezig. Daarnaast zijn er twee internet-bierhandels met een groot assortiment, de ene (Bierzwerg) heeft een lading flesbieren uit Schotland bij zich. De ander (Bierkompass) heeft een aantal bizondere Duitse bieren meegebracht, zoals Gose en Lichtenhainer, plus diverse buitenlandse bieren, vooral uit België. En er is een Duitse lambik-steker aanwezig! Diverse Nederlandse en Duitse kennissen komen ook een kijkje nemen, velen net als ik beide dagen. Ruim na sluitingstijd ga ik in goed gezelschap nog eten bij Päffgen, daarna met tram en trein terug naar Wuppertal.
Zondagmorgen na wederom een uitgebreid ontbijt nog een rit met de Schwebebahn, nu naar het andere uiteinde; ik krijg ook nog de zogeheten Kaiserwagen voor de lens, het enige nog rijvaardige tramstel/treinstel van 1901, de rest van het materieel dateert uit de 70er jaren. Dan naar Keulen, middageten in de Malzmühle, daarna weer naar het festival. Het is nu een stuk minder druk, maar er is nog genoeg te proeven en er zijn ook weer een aantal andere Nederlands en Belgische bekenden aanwezig. Aan het eind van de middag per auto terug naar Leiden, met in de kofferbak nog een aantal interessante flessen.

Advertenties

Eén reactie to “Bierkultur(en)”

  1. […] daardoor ook een bescheiden opkomst van 9 personen. Fred en ondergetekende hadden tijdens het Festival der Bierkulturen in mei in Keulen een zestal bieren uitgezocht, vier uit Duitsland en twee uit Schotland. 1. Helder […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.