Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Bier, wandelen, whisky en meer bier

Posted by Treinjan op 30/04/2010

Met een goed (voor)gevoel woensdags langs de Rijn naar Zwitserland. Vanuit de trein lijkt het goed tot prachtig weer, maar het is buiten nog tamelijk koud, en dat blijft het nog even. Donderdagmiddag naar de bierwinkel in Aarau die ik vorig jaar zomer heb ontdekt, daar kies ik weer enkele flessen mij nog onbekende bieren uit, plus 2 flessen Met (mede). Dezelfde avond maak ik het eerste flesje mede open, geproduceerd door Raben-Brau, dus het is honingbier, niet honingwijn (vlierbloesemhoning om precies te zijn). Een fruitige honinggeur, vrij zoet. In de smaak droger, met wat sherry/wijnachtige trekjes. Rustig drinken, de sterkte is 14 vol%.

Vrijdag reis ik (per trein en tram/trein) naar Widen bij Bremgarten, kanton Aargau. Middageten in Brasserie Terrasse van hotel-restaurant Heinrüti-Rank, met bier uit eigen brouwerij: Widehopf, een ongefilterd Helles, in de geur een beetje gist, smaakt fruitig en wat hoppig, voor een huisbrouwerijbier redelijk bitter. Niet heel bizonder maar prima voor bij het lekkere eten. Daarna rondgekeken in de Altstadt van Bremgarten aan de Reuss, zeer de moeite waard. In de avond een fles Degen-Bier opengemaakt. Deze brouwerij heeft een standaardfles met opgedrukt logo voor alle bieren, wat het precies is staat op een sticker op de kroonkurk. In dit geval gaat het om Special Bitter van 4,8 vol%. Donker van kleur, moutig maar zeker niet te zoet, wat karamel en niet bepaald erg bitter. Het heeft afgezien van de kleur meer weg van een Schwarzbier. Zeer doordrinkbaar.

Zaterdag is het eindelijk echt voorjaarsweer, dus de wandelschoenen maar eens tevoorschijn gehaald. Een dagje in de Neuenburger Jura, meer precies de Gorges de l’Areuse (Neuenburg = Neuchâtel). In de avond het tweede flesje Met van Raben-Brau opengemaakt, ook deze is 14 %, van welke bloemen deze honing is staat ditmaal niet vermeld. Ruikt fruitig, minder zoet dan de eerste mede en eigenlijk niet naar honing. In de smaak weer sherry-trekjes, ook iets cider-achtigs.

Zondag is het ook weer mooi weer, minder zonnig maar niet koud. Mijn zus heeft voorgesteld om als BOB te fungeren en een ritje te maken naar een hooggelegen deel van het Emmental. Sinds kort is hier Brauerei Hohgant gevestigd in de voormalige Dorfkäserei in Schangnau-Wald. De brouwerij was eerder als Kammer-Bräu in het Kanton Aargau gevestigd. Dit weekend is de opening van de Bäsebeizli, het proeflokaaltje.  Beiz = café, Bäse = bezem, vergelijk de Besenwirtschaft uit o.a. Zuid-Duitsland, waar een bezem de (tijdelijke) Ausschank van bier, wijn of cider aangeeft. Ook de Zoiglstuben in de Oberpfalz gebruiken soms een bezem om aan te geven dat ze open zijn, bijvoorbeeld die in Eslarn.
Er zijn bij deze gelegenheid meer bieren dan normaal verkrijgbaar, de drie standaardbieren Hohgant-Hell, Räbloch Dunkel plus een Weizen, daarnaast Furgge-Bock, honingbier en twee bieren met fruit. Het Helles is goed gehopt, en ruikt en smaakt uitstekend. Daarna nog een glaasje Bock, ietsje donkerder van kleur, moutig, fruitig en ook hoppig, wederom prima. Vanwege de openingsfestiviteiten is de eerste consumptie van het huis. Overigens is dit brouwerijtje ook per OV vrij goed bereikbaar (bus vanaf Escholzmatt op de lijn Bern-Luzern).
’s Avonds nog een fles Köhler-Bier, ooit bedacht en met succes op de markt gebracht door Karbacher (Schönenwerd), maar dat was niet genoeg om de brouwerij te laten overleven. Het bier wordt nu bij Locher in Appenzell gebrouwen. Amberkleurig, helder bier, geurt moutig, iets fruit, wat metalig. In de smaak fruit, mout/graan, niet al te zoet, slechts weinig bitter, 5 vol% alcohol; zeer doordrinkbaar. In een halve liter beugelfles, het achteretiket vermeldt Brouwerij Karbacher, met in kleinere letters: In Zusammenarbeit mit Brauerei Locher.

Maandag is het weer mooi weer, dus wederom eropuit. Via Bern naar Goppenstein aan de zuidportaal van de Lötschbergtunnel, en met de bus het Lötschental in voor een stukje wandelen, deels nog door de sneeuw. Terug naar Goppenstein, per trein naar Frutigen en per bus door naar Adelboden. Even rondkijken, wat foto’s van de fraaie omringende bergen genomen en via Frutigen en Thun terug naar huis.
Die avond het Raben Brau Rauch geprobeerd. Amberkleurig, moutige en iets rokerige geur. Smaakt moutzoet en kruidig gerookt. Na bijschenken van het gistdepot fruitiger en minder zoet. De rokerigheid verdwijnt even, komt daarna weer beetje terug. Behoorlijk doordrinkbaar, 4,6 vol% alc.

Dinsdagmiddag via Bern op en neer naar Düdingen in Kanton Fribourg (Freiburg). Hier is een van de winkels van een kleine slagerij gevestigd die ook brouwt: Fleisch und Brau [Update: heet tegenwoordig “Jüschts – Seisler Bier”]. Ik koop er twee bieren, Amber en Ale. Op de terugweg nog een tussenstop in Bern. Bij thuiskomst eerst de fles Altbier van Pauli-Bräu opengemaakt, een 50 cl beugelfles met erg weinig informatie op het etiket, het adres van de brouwerij ontbreekt bijvoorbeeld! Heel licht gebrande mout, wat zoet, en bij lange na niet de bitterheid die een Düsseldorfer/Niederrheinische Alt gewoonlijk heeft. Na bijschenken van het gistdepot wordt de smaak een stuk voller, met meer mout en rood fruit. Zeer doordrinkbaar, 4,5 vol% alc.
’s Avonds het eerste bier van Fleisch und Brau / Seisler Bier, Ale (British style). Goudkleurig, klein waasje, fruitig en iets hoppig aroma. Smaak zeer fruitig, daarna weer een beetje hop. Apart en lekker, maar of dit nou zo british is? Aan de andere kant, het is zeker ook niet zomaar een Duitse-stijl Helles of Obergärig (Kölsch), het heeft bijvoorbeeld niet zoveel koolzuur. Dit niet te zware bier (4,8 %) bevalt me wel.

Woensdag eerst een wandeling in het nabije Mittelland met fraaie uitzichten op de Alpen, hoewel de lucht niet perfekt helder is. In de middag dan via Olten – Liestal naar het dorpje Nuglar in de Jura. Brouwerij-restaurant (plus B&B) Alte Brennerei heeft vier bieren op tap, die je middels een proefplankje van 4 x 0,1 liter (plus Treberbrot) kunt proeven. Een zeer hoppig Helles dat luistert naar de naam Gold zou bij een IPA-liefhebber zeker in de smaak vallen. Dan is er een Märzen, donkerder geel, moutiger, iets fruit en toch ook nog redelijk hoppig. Het derde bier, Red, is amberkleurig, moutig met een vleugje caramel, wat rood fruit en ook weer redelijk hoppig. Tenslotte Stout, donkerbruin, in de geur licht gebrande mout met iets koffie, smaak eerst wat zoet, dan zuurder, tenslotte bitter, met gebrande mout, (pure) chocola en hop. Het is duidelijk dat de brouwer niet op hop bespaart. De installatie is zelf gebouwd met gebruik van wasketels, ziet er niettemin professioneel uit. De andere helft van het man-vrouw team staat in de keuken en de produkten daaruit zijn ook de moeite waard. Het bier wordt ook gebotteld in beugelflessen.
Na thuiskomst nog het tweede bier van Fleisch und Brau geproefd, Amber spezial (5,4 vol%). Geurt moutig, smaak iets zoet, toffee/caramel, rood fruit, hop. Nahangend bitter, droogt iets uit; licht waasje, geen gistdepot. Interessant en lekker.

Donderdag een dagje eropuit naar Luzern. Bezoek aan het Verkehrshaus, De Gletschergarten en het Bourbaki-panorama. Avondeten in de Rathausbrauerei, met zeer hoppig en fruitig Rathausbier als aperitief en het wat neutralere 5-Korn bier bij het eten, vervolgens via de touristische route terug. Na thuiskomst nog een bier van de fles: Bier Paul 05, Altbier naturtrüb. Geurt naar hop en mout, smaakt fruitig, beetje moutzoetig, bescheiden hopsmaak met een lange zachtbittere nasmaak. Iets wazig in het begin, na bijschenken van de rest van de fles nog iets meer, terwijl ook de smaak voller wordt. Gebrouwen door Erusbacher en Paul (Villmergen) naar recept van Ralf Paul, Zürich; 5,1 vol% alcohol. Wederom geen Alt in de klassieke stijl, maar verder prima te drinken. Opvallend blauwgeel etiket.

Vrijdagmorgen een bezoekje aan Thun, speciaal voor een zeer goed gesorteerde slijterij met een enorm whisky-assortiment. Vrijwel alles prijzige import. En dat er zoveel verschillende grappa’s bestonden wist ik ook nog niet. Maar er was toch ook Zwitserse whisky te verkrijgen, Säntis, in twee soorten. Spaart me een reis naar Appenzell uit.
Aan het einde van de middag naar de Solothurner Biertage, zie het aparte verslag.

Zaterdag inpakken en via Basel – Koblenz naar Nassau in het Lahntal. Na inchecken in het hotel een kleine rondwandeling door het stadje en avondeten op een terras, met een Pschorr Weizen uit Beieren.
Zondag een bezoek aan Limburg a/d Lahn voor de Whisky-Fair, zie het betreffende verslag.
Maandag en dinsdag zijn weer echte bier-en-trein dagen. Maandagochtend na wat rondkijken in Nassau via Koblenz – Andernach naar Mendig in de Eiffel en de Vulkan-brouwerij aldaar. De naam verwijst naar het gegeven dat veel toppen in de omgeving van vulkanische oorsprong zijn. Het is een al langer bestaande familiale/regionale brouwerij. Erbij een traditionele Gasthof met Biergarten en een winkel waar bier, bierbrand en andere regionale produkten verkrijgbaar zijn. Het eten is traditioneel gutbürgerlich, de bieren zijn het bekende trio: ongefilterd Hell en Dunkel plus Weizen. Het Helles is geurt hoppig, in de smaak overheerst fruitigheid (citrus). Het Dunkel is moutig, iets gebrand/koffie, hoppig-bitterig en niet zoet. Na het eten nog even in het winkeltje gekeken, flesje houtgerijpte bierbrand aangeschaft, dan terug naar het station en doorgereisd naar het einde van de Pellenz-Eiffel-Bahn, daarvandaan weer terug naar Andernach en meteen door naar Bonn. Brauhaus Bönnsch heeft als huisbier een Wiess, een ongefilterde Kölsch, maar hier heet dat natuurlijk Bönnsch. Zeer troebel, fruitig-gistig, wat graan/mout, redelijk bitter. Er is ook een gefilterde versie, Klar, die niet volkomen helder is, bitterder en minder fruitig. Na Ludwig (van B.) nog even gedag gezegd te hebben via Koblenz terug naar Nassau.
Dinsdag via Koblenz – Remagen naar Ahrweiler in het Ahr-dal, een wijnbouwgebied. Ahrweiler is een stadje met een leuke oude stadskern binnen een grotendeels intakte stadsmuur. Restaurant Bell’s heeft een eigen brouwerij. Een Pils, een Dunkles en een Weizen, verder op de kaart nog Malzmühle Kölsch. Het heldere pils is standaard middelduits: geurt hoppig met een vleugje zwavel, wat mout, doordrinkbaar. Het Dunkel is heel wat interessanter, moutig, iets gebrand, vleugje caramel, wat rood fruit en behoorlijk hoppig-bitter, bepaald geen doorsnee. Na een rondwandeling door de oude stadskern terug naar het stationnetje en ook ditmaal door naar het einde van de spoorlijn (Ahrtalbahn), landschappelijk nog interessanter dan gisteren. Terug via Remagen – Koblenz naar Niederlahnstein voor een bezoek aan Maximilians Brauwiesen. Achter dit “kasteeltje” is in een aanbouw een brouwerij geplaatst, met ernaast een grote Biergarten, die uitkijkt over de Rijn. Met het mooie weer van vandaag zit iedereen buiten. Weer het bekende trio bieren. Het Helles is bovengistend, een Wiess maar heel wat minder toebel dan de Bönnsch van gisteren. Wat fruit, wat mout, tamelijk bitter. Het Dunkel lijkt behoorlijk op een Ur-Alt (ongefilterd), niet al te gebrand, niet al te bitter, moutig maar niet zoet. Net als vanmiddag bevalt het donkere bier me het best. Van mijn zitplaats kan ik de vele treinen op de Linke Rheinstrecke (Keulen – Koblenz – Mainz) zien en horen langskomen, van de veel dichterbij gelegen Rechte Rheinstrecke met z’n vele goederentreinen hoor je op deze plek vrijwel niets.
Woensdagmorgen inpakken en via Koblenz – Keulen terug naar huis.

Eén reactie naar “Bier, wandelen, whisky en meer bier”

  1. […] niet onbekend, in 2010 was ik hier ook, onder andere voor een bezoek aan de Whisky Fair in Limburg (reisverslag). Destijds was ik niet op de hoogte van het bestaan van Lahn-wijn, daar kan nu verandering in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: