Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Solothurner Biertage 2010

Posted by Treinjan op 29/04/2010

Bezocht op vrijdag 23 april. Net als twee jaar geleden heb ik gemengde gevoelens.
Wat is er allemaal fout aan de opzet:

  • Na lange tijd is de hoofdzaal sinds 2009 eindelijk rookvrij, maar de zijzaal met eet- en zitgelegenheid niet. Verdere zitplaatsen wederom alleen in een rookhol. Volgens de organisatie zijn niet-rokers blijkbaar niet-eters en niet-zitters.
  • Bekers van polycarbonaat (hardplastic), afwasbaar maar er is nauwelijks spoelgelegenheid voorhanden, alternatief zijn glazen van de brouwerijen, beide echter te groot: 0,3 liter.
  • Vanaf circa 21 uur zijn er “muziek”optredens, maar reeds voordien staat de geluidsinstallatie zo hard dat de conversatie gestoord wordt, de rustiger plekken zijn rookholen. Bij de ingang staat aangekondigd dat rustig proeven op bepaalde tijden mogelijk is, blijkbaar donderdag helemaal niet, vrijdagmiddag drie uurtjes en zaterdagmiddag wat langer, bij elkaar net eenderde van de totale openingstijd.

Dat het festival toch nog interessant is is louter te danken aan de aanwezige brouwerijen die in ieder geval hun best doen de bezoekers kennis te laten maken met verschillende bieren, iets wat de organisatie wel voorgeeft maar niet uitvoert. Uitblinkers zijn dan vooral die brouwerijen die bier in kleinere hoeveelheden aanbieden, meestal in de vorm van een proefplankje. Bijvoorbeeld Rappi Bier Factory uit Rapperswil (3 bieren) en Granicum uit Grenchen (4); UHB uit Burgdorf biedt zelfs al zijn bieren zowel per 0,1 als 0,3 liter aan. Deze laatste brouwerij sprong er trouwens ook uit door de kwaliteit van de vier bieren: Helles (feitelijk een ongefilterde Kölsch), IPA, een amberkleurige Ale en een Stout. De afkorting staat voor Ueli’s Home Brew! Granicum had naast de standaard Hell (lekker hoppig) en Dunkel een Mais-Honigbier en een Weizen, beide als experiment voor het festival gebrouwen. Ook Rappi Bier Factory had een origineel lijstje: Linth Maisbier (wazig blond), Pale Ale (amber) en Blackbier (stout / Schwarzbierachtig).
Verder proefde ik bieren van Oufi (een Stout), Aare-Bier (heel goede Bock), Trois Dames (Pale Ale en IPA, beide erg goed), en het voor mij totaal nieuwe Buechibärger Bier (ook goed gehopt). Afsluitend nog een paar proevertjes van SIOS-bieren. Dit is een leverancier van allerlei artikelen voor de huisbrouwer, die ook een aantal bieren hadden meegebracht, de kleine oplagen zaten in 30-litervaatjes in een koel-vrieskist, met op elk vaatje een slang met tapkraantje, slimme oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: