Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Gose, Zoigl, Bock

Posted by Treinjan op 18/11/2008

Heenreis via Hannover naar Bad Harzburg. Inchecken in mijn hotel, dan even het stadje in, eten in een wat duurder restaurant met goede keuken en een vrij avontuurlijke bierlijst: König Pilsener, Budweiser Budvar (CZ), Köstritzer Schwarzbier, Weihenstephaner Weizen.
Vrijdagmorgen met de kabelbaan naar de Burgberg, het uitzichtspunt boven de stad. De Brocken, hoogste punt van de Harz, is door het nevelige weer niet meer dan een vermoeden. Voor de middag naar Goslar, middageten in een restaurant waar de twee Goslarer Gosebieren geschonken worden, deze worden overigens (nog) niet in de stad zelf gebrouwen, maar naar verluidt in Braunschweig. De Helles is moutig met een klein zuurtje, daarna vrij bitter en droogt uit. De Dunkles is moutiger en fruitiger. De middag is voor de stad Goslar, zeer de moeite waard, en nu de zon is doorgekomen liggen de vakwerkhuizen er fraai bij. Avondeten in een restaurant aan het riviertje, deze laat door een klein brouwerijtje eigen Gose brouwen, amberkleurig en duidelijk zurig, interessant en met bespeurbare kruidigheid.
Zaterdag reis ik verder, het eerste stuk met helder zicht op de Harz, via Halle naar Leipzig. Hier heb ik een tussenstop gepland om nog een bezoekje aan Gosenschenke “Ohne Bedenken” te brengen. De Gose hier lijkt veel op die van gisteravond maar is nog wat zuurder. Daarna verder per trein, via Reichenbach en Hof naar Windischeschenbach in de Oberpfalz. De Gasthof is dicht, de sleutels (niet alleen voor mij) liggen klaar in een vensternis naast de zij-ingang. Eten doe ik in het grotere hotel, hun Zoigl is hoppig-citrusachtig, fris van smaak en beslist beter dan vorige maand, Daarna naar Zoiglstube “Beim Binner” (fam. Sperber), voor echt hoppige, ietwat wrange Zoigl.

De volgende morgen een uitgebreid ontbijt, wat rondkijken in het dorp, daarna per trein naar Marktredwitz (Oberfranken), kleine stadsrondwandeling, middageten in Gaststätte “Zum Strand” van de plaatselijke brouwerij Nothaft. Deze brouwerij heeft een amberkleurig ongefilterd bier in het assortiment dat ze Zoigl noemen, smaakt me prima, net als het eten. Terug in Windischeschenbach bekijk ik de Kommunbrauerei nader. Het dak wordt gerenoveerd, eens navragen bij Herr Sperber wat en hoe. Na een korte tussenstop op mijn hotelkamer naar Neuhaus gewandeld, Zoiglstube Teicher (fam. Punzmann). De Zoigl is fruitig en zachtbitter, vrij weinig koolzuur. Terug in WEbach een bezoekje aan de Wolframstuben, huisbrouwerij met eigen Zoigl, deze is vooral moutig en fruitig. De eigenaar baat ook een kleine supermarkt met eigen bakkerij uit, het Bauernbrot bij de Brotzeit smaakt voortreffelijk. Ik neem nog een “Pfiff”, wat ze in Franken een “Schnitt” noemen, een halve halve (liter) en ga dan mijn bed opzoeken.
Maandagochtend uitgeslapen, nog wat rondgekeken in het dorp, lunch in het Stadtcafé, dan trein naar Wiesau en bus naar Falkenberg, fraai gelegen aan de voet van de burcht. Doel is Zoiglstube Kramer-Wolf. Het bier is amberkleurig met een waasje, aromatisch hoppig en moutig. Terug in WEbach ga ik nog even kijken bij brouwerij Würth, koop enkele flessen van hun “Zoigl”. Avondeten in m’n hotel, erg lekker. De eigen Zoigl is mild gehopt en smaakt erg goed bij de maaltijd. Nog een bezoekje aan Binner, de Zoigl komt me vandaag nog doordrinkbaarder over. Herr Sperber vertelt dat het dak van de brouwerij zo slecht was dat ze alleen nog konden brouwen als het niet zou regenen, anders zou de wort in het koelschip teveel verwateren! Volgend jaar gaan ze verder met de muren (pleisterwerk). Ik proef ook nog de Zoigl-Brand die hier in huis gestookt wordt en neem een flesje mee.
Dinsdagmorgen met de trein naar Regensburg, dan verder via Radldorf naar Mallersdorf (Niederbayern). Het Klooster ligt hoog en is al van verre zichtbaar. Middageten in de Klosterbraustuberl, fantastisch lekker, met een prima Helles van de tap. Van de fles is er een ongefilterd bier dat ook Zoigl heet, de enige gebrouwen door een non (Schwester Doris). Via Neufahrn terug naar Regensburg. Eerst een bezoekje aan het Regensburger Weissbrauhaus (voorheen Joh. Albrecht). Twee ondergistende bieren en twee Weizenbiere, steeds in lichte en donkere variant. Ik proef de Dunkelweizen (vat), vrij zoet, fruitig-snoeperig. Verder gewandeld door de stad naar Kneitinger voor een glas Bock (donker, moutig) en een hapje eten. Gezellig zitten kletsen met een oudere heer die deels van Nederlandse afkomst blijkt te zijn. We sluiten af met een glaasje “Bayerwald-Diesel”, een Bärwurz-destillaat.

Woensdag de koffer gepakt, via Hof naar Kulmbach. Koffer in een kluis en naar de Kulmbacher Kommunbräu waar deze dag wordt gebrouwen. Middageten met eerst een glas Helles, fruitig en hoppig. Dan het bier van de maand november “Kom-Moon-Bier`, licht amberkleurig, wat moutzoet, fruitig. Eten is prima, vooral de salade: vrijwel uitsluitend verse ingrediënten en een prima dressing. Door naar het brouwerijmuseum waar het nodige veranderd is: een nieuwe ingang en een tweede museum erbij: het Bayerisches Bäckereimuseum.  Daarna terug naar het station en doorgereisd naar Bamberg. Inchecken bij Spezial, de meeste bekenden tref ik bij Fässla aan de overkant. Later verhuist het gezelschap weer naar Spezial. De U valt wat tegen, mist wat hoppigheid.
Donderdagmorgen met trein en U-Bahn naar de Brau in Neurenberg. Tussen de middag lunchen bij de Altstadthof, met een bezoekje aan de winkel voor Bierbrand, mosterd en Malzbonbons. Verder rondkijken op de beurs, dan terug naar Bamberg, avondeten bij Spezial. Het Lagerbier en vooral de Märzen smaken uitstekend, de Bock valt wat tegen. Later op de avond nog een wandeling door een mistig Bamberg naar Torschuster, een lokaal met bieren van verschillende Bamberger brouwerijen. De U(ngespundetes) van Mahr’s smaakt goed.
Vrijdag een rustige ochtend in Bamberg, middageten in Zur Sonne in Bischberg, het Zwickelbier is top. Ook het Bockbier is al van de fles verkrijgbaar, een goed hoppige heller Bock. Daarna terug naar Bamberg, en aan het eind van de middag naar Hirschaid, waar ik heb afgesproken met Arjan en Constant die deze dag ook nog naar Neurenberg waren geweest. Eten in Brauereigasthof Kraus, met Lager/Kellerbier, Hirschentrunk (licht gerookt) en Bock. Daarna gaan we naar Eggolsheim-Neuses, naar het Lokal “Blaue Maus” vanDestillerie Fleischmann. We proeven in totaal 5 verschillende whiskies en getuigen zo van onze belangstelling, waarop we van de “Senior-Chef” een glaasje van zijn 25-jarige whisky aangeboden krijgen, plus een rondleding door de distilleerderij. We mogen ook even ruiken aan de versgestookte alcohol van die morgen (een prima ontstopper voor verkouden neuzen). De produktie is beperkt, en bijna alles rijpt op nieuwe vaten.
Zaterdagmorgen met een groepje een bezoek gebracht aan de afvullerij van Rittmayer in Hallerndorf, dan even rondgekeken op de Kreuzberg en door naar Pretzfeld voor een bezoekje aan Nikl-Bräu, pas geopend. De bieren zijn nog niet helemaal in vorm, maar veelbelovend. Een hapje eten erbij, dan terug naar Bamberg. De tweede helft van de middag en een deel van de avond brengen we door bij Weyermann, aansluitend drinken we nog bier van Hausbrau Stegaurach in een café aan de Steinweg, verlengde van de Obere Königstrasse.
Zondagmorgen nog een stadsrondleiding, georganiseerd door Weyermann voor de bezoekers van de Brau. In de middag een koncert in de Aula van de Bambergse universiteit, een voormalige kerk, direkt naast Schlenkerla, met een combinatie van barok- en moderne muziek. Avondeten in Zum Dominikaner, met bieren van diverse brouwerijen, waaronder het bockbier van Eichhorn, Dörfleins: mout, likeurachtig fruit, citrusachtig hop (grapefruit). En dat was het laatste bier van deze rondreis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.