Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

EBF Kopenhagen

Posted by Treinjan op 22/09/2008

Het Europees BierFestival, georganiseerd door de Danske Ølenthusiaster ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan, was de reden voor een treinreis naar voor mij nog onbekende streken, dat wil zeggen, alles voorbij Hamburg. Heenreis via Osnabrück – Hamburg tot Rendsburg in Sleeswijk-Holstein voor de eerste overnachting.Vlak voor Rendsburg stijgt de lijn in deze tamelijk vlakke landstreek geleidelijk steeds verder, tot je op grote hoogte het Nord-Ostseekanal passeert. Aan de Rendsburger zijde daalt de lijn in een grote lus waarbij je een complete cirkel beschrijft. Die avond bekijk ik het aardige stadje, leuke kleine Altstadt, maar ook daarbuiten zijn nog een paar mooie gedeeltes. Avondeten in een voormalig Brauhaus dat nog wel een eigen bier heeft, gebrouwen door Flensburger, een zeer fruitig-frisse Helles.

De volgende ochtend na het ontbijt eerst nog even de brug vanonder bekeken. Onderaan de Hochbrücke hangt (!) een veerpont voor het lokale verkeer, die elk kwartier heen en weer zweeft, natuurlijk ga ik ook even mee, het is trouwens gratis. Dat de brug zo hoog is, heeft een simpele reden: er moeten zeeschepen onderdoor kunnen.
Terug in het hotel mijn bagage opgehaald, en weer de trein in. Via Flensburg – Padborg naar Fredericia, waar ik overstap op de IC naar Kopenhagen, over en onder de Grote Belt. In het station een driedaagse CPH-kaart gekocht, en met de S-Tog naar mijn B&B, daarna terug de stad in naar het festival. Dit vindt plaats in en bij een voormalige afvullerij van de Carlsberg-brouwerij. Via enkele SMS-jes m’n vrienden opgezocht, die al aan het proeven zijn, in totaal zijn we met z’n zevenen. Kleine proefglaasjes, 10cl, met een tweede maatstreepje op de helft. Meeste bieren gaan voor 1 muntje (poletter), sommige voor 2, of een half glaasje voor 1. Er is een uitgebreide festivalgids met informatie in het Deens en iets beknopter in het Engels. Veel bieren, Deense en buitenlandse, en veel bezoekers, Deense en (veel!) buitenlandse.

Zaterdagmorgen met twee vrienden een kort bezoek aan het Zweedse Malmö gebracht, waar je met de trein zo bent – met weer een indrukwekkende brug (Oresundbrug). Mooi weer, mooie stad, rustiger en overzichtelijker dan Kopenhagen. Aan het begin van de middag terug naar het festival, waar het nu erg druk is. De avond brengen we door in de Lord Nelson, een bar met zeker 14 bieren en ciders van de tap.
Zondagmorgen rij ik met de trein op en neer naar Helsingør (voor Anglofielen Elsinore), een leuke rit naar een mooi plaatsje. Dan terug naar het festival, waar het nu aanmerkelijk rustiger is. In de avond nog een bezoekje aan Tivoli, tegen gereduceerd tarief.

Maandagochtend inpakken, naar het station, koffer in een kluis en nog een keer de stad in, met onder andere een bezoekje aan de Ronde Toren, voor het uitzicht over de stad, de moeite waard. Begin van de middag per IC via de Vogelfluglinie, met veerpont Rødby – Puttgarden, naar Lübeck. Naar mijn hotel, en dan de stad in. Genieten van het uitzicht na de makkelijkste kerktorenbestijging ooit, de Petri-Kirche heeft een lift. Avondeten bij Brauberger, de lokale huisbrouwerij, gevestigd in een oud pand. Er is 1 bier, een Zwickl die naar amber neigt, mout, fruit en redelijk hoppig, goed doordrinkbaar. Nog een kleine rondwandeling, met nog een nader bezoek aan het net gerenoveerde station.

Dinsdagmorgen eerst op en neer naar Travemünde, dan via Büchen naar Schwerin, de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern. Veel mooie gebouwen, sommige in de steigers; met name het slot en de Dom zijn de moeite waard. Eten in Zum Stadtkrug, de plaatselijke huisbrouwerij. Het Helles heeft van alles een beetje, te vlak. Het eerder amberkleurige Dunkel heeft meer karakter, met name hopkarakter.
Door naar Wismar aan de Ostsee. De Altstadt is compact en de moeite waard, de vroegere rijkdom is nog bespeurbaar. De restauratiewerken zijn hier en daar nog in gang. Van de grote Marienkirche is alleen de toren nog over, van de rest van het kerkgebouw zijn alleen de fundamenten aangeduid. De kerk was zwaar beschadigd in de oorlog, maar de muren stonden nog overeind. Omdat de DDR-regering geen zin had in restauratie, is de kerk op de toren na gesloopt (opgeblazen!). Ik ga mee met een rondleiding door de 80 meter hoge toren, deze is altijd een baken voor de scheepvaart geweest. Daarna nog een kort bezoek aan de St. Georgen, een tweede grote kerk, die in zoverre gerestaureerd is, dat de binnenkant nog geheel kaal is en de vloer uit zand bestaat, desondanks indrukwekkkend.
Avondeten  in het Brauhaus am Lohberg, gevestigd in een oud vakwerkgebouw. Twee vaste bieren, Pils en Mumme. Het pils is eerder een hoppig Helles, de Wismarer Mumme is een ietwat gebrande moutige Dunkel, behoorlijk veel karakter. Tussendoor heb ik nog het seizoensbier geproefd, een mild smakend rood bier, Roter Erik, prima om het eten mee weg te spoelen. De Mumme kan heel goed dienen als koffie na de maaltijd.

Woensdagmorgen weer de koffer pakken, deze in een kluis op het station opgeborgen, en nogmaals de Lübecker Altstadt in. Tegen de middag vertrek naar huis, via Hamburg – Osnabrück – Amersfoort.

Eén reactie naar “EBF Kopenhagen”

  1. […] hal op het terrein van de Carlsberg brouwerij waar voorheen bier werd afgevuld. Nader verslag op Bier & Trein. Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: