Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Lange vakantie

Posted by Treinjan op 05/05/2008

Een hele maand geen berichten? Het grootste deel van de maand april ben ik op vakantie geweest naar Duitsland, Zwitserland en Italië, en hoewel ik in ieder geval in Zwitserland geregeld toegang tot internet had, was mijn aandacht toch vooral gericht op andere zaken. Bier en whisky stonden echter wél op het programma.

De eerste bestemming was Bamberg, Brauereigasthof Spezial. In de stad gegeten met bier uit Buttenheim (St. Georgen), als slaapmutsje nog een pul Ungespundetes. De volgende ochtend het gewone “verkenningsrondje” langs Tourist Info en diverse winkels (lees: boekhandels), dan met de bus naar Debring, Brauerei Müller, voor middageten en een nieuw bier, Michala, een Zwickel, duidelijk verwant aan de U van gisteravond. Terug in de stad nog even bij een drogist langs, want een neusverkoudheid heeft toegeslagen en ik ga snel door mijn vooraadje papieren zakdoekjes heen. Dan voor het avondeten naar de Sonne in Bischberg, vanzelfsprekend met Zwicklbier (ongefilterd Helles). Het is druk, dus een wat langer praatje met Herr Schuhmann zit er niet in.

Vrijdagmorgen de tourist uitgehangen en een nog onbekend deel van de stad bekeken, eindigend bij de kruisgang van het Karmelitenkloster. Dan voor het middageten naar Hummel in Merkendorf. Op alle tafels staan houten standaards met daarop miniaturen van bieretiketten, zodat je direkt kunt zien welke bieren verkrijgbaar zijn. Op de ene kant de vatbieren, op de andere de flesbieren, en alles naar keuze in 0,25 of 0,5 liter. Eerst het Kellerbier, dan een nieuw Schwarzbier (hiervan is nog geen kwartliterglas voorhanden, en ik krijg een zeer ruim ingeschonken “kwartliter” in een Seidla). Tenslotte de Leonhardi-Bock, een helles Bock van 7,5 %, gevaarlijk doordrinkbaar.
Terug in Bamberg nog weer wat rondgekeken, avondeten in de Maiselkeller (met Kellerbier), terwijl het buiten bliksemt, dondert en plenst. Daarna even bij Mahr’s langs voor een glas U, die me minder bevalt dan de U van Spezial, en ook wordt overtroffen door de Sternla van Keesmann die ik erna nog drink.

Zaterdag is het weer droog, en dat blijft het ook. In de ochtend weer rondwandelen in de stad, lunch bij Eichhorn in Dörfleins (Hallstadt). Prima Brotzeit en Kellerbier. Terug in Bamberg naar de Spezikeller op de Stephansberg, de U smaakt hier ook uitstekend, dan doorgestoken naar de Kaulberg maar bij Greifenklau is het barstensvol, dus afgedaald en uitgekomen bij Zum Dominikaner, met Frankische en minder traditionele gerechten op de kaart. Prima gegeten, met bier van Kaiser (Neuhaus): een Landbier (iets te moutzoet) en Veldensteiner Raucherl, een rookbier. Op de terugweg naar Spezial nog een ijsje bij Bassano, en dan vroeg naar bed, de verkoudheid begint af te nemen maar is nog niet over.

Zondagmorgen een grote wandeling door de stad en het stadspark Hain, dan naar het station en met het boemeltje naar Ebern tot Reckendorf. Eerst naar de Schlossbrauerei, eten in Gasthaus Schlossbräu. Een pul Kellerbier, eerst moutig en dan toch ook hoppig uitdrogend, daarbij een goede Braten mit Kloβ en een heel lekker toetje. Daarna even rondkijken in het dorp en naar de andere brouwerij, Schroll. Het bier hier is een amberkleurige Lager, redelijk hoppig. Daarna met het treintje terug tot Breitengüssbach voor een bezoekje aan Hümmer. De bieren zijn hier verkrijgbaar per kwartliter, dus ik kan er meerdere proeven. Eerst de Urtyp, amberkleurig Lagerbier, vrij fruitig, zeer doordrinkbaar. Dan de Dunkel, moutig en licht gebrand, niet te zoet. Tenslotte de Hirschentrunk, een Märzen, moutig en hoppig en voor mij de beste van de drie. Onderhand ook weer een hapje eten erbij. Dan terug naar Bamberg, en nog een Spezial Lager als afsluiter.

Maandag begint etappe 2. Per ICE via Neurenberg naar München, dan per EC naar Zürich waarbij je ook nog een klein stukje Oostenrijk meepikt, en door naar Burgdorf. Lijkt een omweg, maar qua tijd viel dat wel mee. Dinsdag een rustig dagje, woensdag een behoorlijke wandeling met daarin een bezoekje aan de Schaukäserei in Affoltern (Emmentaler). ’s Avonds eten in restaurant Brauerei in Worb, direkt naast brouwerij Egger. Het prima eten wordt begeleid met Helles en Dunkles, beide in orde maar niets bizonders, verder een glas Maximus (een Märzen?), al wat hoppiger, en tenslotte het Zwickl-bier wat erg goed is.

Donderdag is het alweer tijd voor etappe 3. Eerst per S-Bahn naar Bern, vandaar per Cisalpino naar Milaan, waar we op tijd arriveren, ditmaal geen Pannolino. Dan via Turijn door naar Cuneo in het zuiden van Piemonte, dicht tegen de Zeealpen / Ligurische Alpen. De hoofdstraten hebben hier net als in Turijn aan weerszijden grote galerijen die een vrijwel droge wandeling van station naar hotel mogelijk maken, iets wat de komende dagen enkele malen van pas zal komen.

De volgende dagen waren niet bierig, wel treinig (!) en altijd interessant.Vrijdagmorgen prachtig weer als ik de oude stad van Cuneo verken. Aan het begin van de middag naar Saluzzo, ook de moeite waard. Het weer verslechtert en als ik aan het eind van de middag in Turijn ben is het aan het plenzen. Leve de galerijen. Zaterdagmorgen is het wederom prachtig weer. Dan de grote klapper: een rit over de Tenda-spoorweg door de Alpen (en een stukje door Frankrijk) naar Ventimiglia aan de Middellandse Zee. Na de maaltijd met een Franse dubbeldekker naar Nice, daar wat rondgekeken en dan over de zijtak van de Tenda-lijn weer terug naar Cuneo. Liefhebbers van bergspoorwegen komen hier aan hun trekken! Zondag een rondreis via Alba – Asti – Acqui Terme – San Giuseppe di Cairo en Fossano, waarbij ik de meeste tijd doorbreng in de eerste twee plaatsen, allebei de moeite waard. Maandag ga ik dan met een omweg via Mondovi – Savona – Genua naar Milaan en terug naar Zwitserland.

Dinsdag is een natte dag, dus afgezien van een bezoekje aan het Schützenhaus in Burgdorf (Burgdorfer Gasthausbrauerei) is dit een rustdag. Woensdag een aantal plaatsen langs de Rijn ten oosten van Basel bezocht: Rheinfelden, Bad Säckingen en Laufenburg. Donderdag met mijn zus naar Faulensee aan het meer van Thun, met prachtig weer. Vrijdagmorgen nog een wandeling in het heuvelland ten noorden van Burgdorf, en dan in de middag naar Solothurn voor de Solothurner Biertage, zie apart verslag (Een bierfestival en een whiskyfestival).

Zaterdag begint de laatste etappe. Via Burgdorf – Olten – Basel naar Koblenz. Mijn hotel is in Koblenz-Güls in het Moezeldal, tussen de wijnbergen. Eten in de openlucht met bieren van lokale brouwerij Königsbacher. Zondag naar Limburg an der Lahn voor de Whisky Fair, zie het aparte verslag. Na het festival eten (weer buiten) in de oude binnenstad, vlakbij de Dom. Maandag naar Mainz voor een stadbezichtiging en middageten bij Eisgrub-Bräu. De bieren zijn redelijk (Helles) tot vrij goed (Schwarzbier), het eten in buffet-vorm overvloedig en goedkoop. In de middag wordt het druilerig weer, ik besluit nog wat te treinen en ga via Saarbrücken – Trier terug naar Koblenz. Dinsdagmorgen tenslotte terug naar huis, maar met een omweg via Münster, voor middageten en Altbier bij Pinkus.

Advertenties

Eén reactie to “Lange vakantie”

  1. Steven said

    Welkom terug Jan ! Ik kijk uit naar je reisverhalen en uiteraard in het bijzonder naar de belevenissen op biergebied.

    Groetjes
    Steven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.