Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Weekendje Bamberg

Posted by Treinjan op 09/11/2007

Bij het clubje van de “Veteranen-LBPA” (zeg maar de oprichters plus aanhang) was het idee opgekomen om een bezoekje aan Bamberg te brengen; ikzelf ben daar al vaker geweest, en de anderen hadden langzamerhand ook grote interesse gekregen.

Zaterdagochtend vroeg gingen we dan met z’n vieren in de auto op weg naar Bamberg, via Oberhausen-Kassel-Schweinfurt. Enige vertraging door een omleiding, maar toch waren we nog ruim voor het sluitingsuur (15:00) bij Keesmann. De eerste kennismaking met Pils, Sternla (amberkleurig Lager) en de (helles) Bock was meteen een schot in de roos. Vervolgens door naar onze luxueuze Ferienwohnung in Bamberg Südwest. Meteen enkele zaken ingekocht in de nabije supermarkt, waarbij tevens het bieraanbod in de bijbehorende Getränkemarkt werd geïnspecteerd. Aan het eind van de middag per bus de stad in, even rondkijken en dan naar Klosterbräu voor het avondeten en vier verschillende bieren, waaronder wederom een Bock. Ook hier had iedereen het naar zijn/haar zin (hoewel we de bieren gemiddeld iets lager waardeerden). Dan nog een beetje meer rondkijken, maar niet te lang want het weer was niet echt geweldig. Ter afsluiting naar Fässla, voor nog enkele bieren, waaronder de Doppelbock. Dan terug naar het busstation en naar ons tijdelijk thuis.

Zondagochtend wat uitgeslapen, lekker ontbeten, en met de bus via de ZOB naar de Michelsberg. Dit voormalige kloostercomplex is op zichzelf de moeite waard, en biedt tevens een prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens gaan we via de Jakobsberg naar de Domberg voor de Alte en Neue Hofhaltung en natuurlijk de Dom zelf. Dan rustig door de stad gewandeld naar Spezial voor het middageten met traditionele Frankische gerechten, en een viertal bieren: drie Rauchbiere en Ungespundetes (zonder rookmout); er was nog geen bockbier.

clipboard02b.jpg

Daarna naar Wunderburg om ook bij Mahr’s langs te gaan. Hier was het oordeel over de bieren gemengd: goede Bock, U(ngespundetes) okay maar niet zo goed als die van Spezial, en het Helles van het vat had diacetyl (boterbabbelaar). De Sternen-Hell van de fles was daarentegen heel lekker.

Aan het eind van de middag zijn we verder gegaan naar de Maisel-Keller naast de brouwerij. Ook hier is er al Bock te verkrijgen, en we proeven ook het Kellerbier en het Weizen van het vat. Het is alweer tijd voor avondeten en daar is ook niets mis mee. Na afloop van deze copieuze en goed besproeide maaltijd hebben we behoefte aan frisse lucht en beweging, dus gaan we te voet terug naar het centrum. Vanwege de zeer uitgesproken rooksmaak van de bieren van Schlenkerla hadden we deze tot het laatst bewaard. Mijn reisgenoten vinden de drie bieren (w.o. Bock) wel interessant, maar niet bizonder lekker. Hiermee was de biertour ten einde.

Maandagochtend inpakken, naar de Getränke-hal om bier en wijn in te slaan, en op weg naar een Weingut van een Nederlander die al jaren in Franken woont. Het is even zoeken, ook vanwege wegwerkzaamheden, maar toch vinden we dorpje en huis vrij snel. We proeven enkele rode wijnen en er worden nog een paar dozen meer ingeladen. En daarna gaan we definitief op huis aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: