Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Zwitserland en Frankenland 2

Posted by Treinjan op 27/04/2007

De reisroute is deze keer Burgdorf – Zürich (- Schaffhausen) – Stuttgart – Neurenberg – Bamberg. Na me weer in een kamer van Spezial geïnstalleerd te hebben, ga ik toch nog eens Ambraeusianum proberen. Van het proefpaletje is het Helles opvallend esterig, met een scherpte die ik pas later weet thuis te brengen: jenever! Het Dunkles heeft wat caramel/koffie-achtigs, en het Weizen heeft kruidnagel en een moeilijk te benoemen fruitigheid, geen banaan of citrus maar mogelijk lychee, of misschien perzik. Al met al bevalt het Dunkel me het best, met ook iets van (pure) chocolade, en beslist niet te zoet. De twee andere bieren zijn redelijk drinkbaar, in ieder geval is het bier beter dan de vorige keer, en het eten is goed.

Donderdag een rondgang door de binnenstad (boekwinkels, Tourist Information), daarna lunch bij Spezial: vooruitlopend op het Beierse rookverbod is het hele restaurant tijdens lunchtijd rookvrij. Er was al enkele jaren een (kleine) niet-roken kamer, waarmee de familie Merz een pionier was. Bij de maaltijd een glas Ungespundetes, het enige hier gebrouwen bier zonder rookmout. Vervolgens met de stadsbus naar het dorpje Schlammersdorf voor een bezoekje aan Brauereigasthof Knoblach. Het bier is een klassiek Lager, geserveerd in stenen pul, en doet me denken aan de U van Spezial. De Gasthof is behoorlijk groot, met ervoor de Keller (Biergarten), en de brouwerij in de andere hoek van het terrein. Jammer dat de openingstijden zo lastig te combineren zijn met de paar beschikbare bussen. De fiets is hier zeker een optie, gezien afstand, aantal heuvels en de aanwezigheid van vrijliggende fietspaden. Op de terugweg komt de bus door Drosendorf, waar ik uitstap om nog even te gaan kijken bij Göller, en er het standaardbier te proeven. In een voor de helft niet-roken Gaststube smaakt het bier uitstekend, minder hoppig dan de voorgaande twee maar veel fruitiger, en uiterst doordrinkbaar. Dan door naar Bamberg, even langs m’n kamer en dan eten in Zum Kachelofen, met erbij een pul St. Georgen Kellerbier. Dit bier uit Buttenheim biedt weer een nieuwe combinatie van fruit, hop en mout.

Vrijdagmorgen met de stadsbus naar Merkendorf . Eerst ga ik bij Wagner kijken, waar zo te zien vrij recent een grote loods is bijgebouwd voor afvulling, opslag en distributie. Binnen is het rustig, slechts enkele klanten. Het Kellerbier is tamelijk “droog”, de hop overdekt eerst het fruit, de bitterheid blijft lang nahangen. Daarna naar de tweede brouwerij in dit dorpje, Hummel. De lijst van beschikbare bieren is lang, en nog mooier, ze zijn ook per 0,25 liter te verkrijgen. Om te beginnen het Märzen, goed in balans, zeer doordrinkbaar. Het eten is ook goed en zeer “preiswert”; ik ben trouwens omgeven door tevreden eters, en 9 van de 10 drinken bier. Bier 2 is het rookbier Räucherla, met een bescheiden rookaroma en meer rooksmaak (ergens tussen Spezial en Heller). Daarna de Weizenbock, amberkleurig en troebel. Ik neem niet zoveel geur waar, maar ik ben nu niet meer zo fris en de omgeving is niet geurvrij, zelfs al wordt er niet gerookt. Maar er is des te meer smaak: banaan, citrus, kruidig en in de nasmaak wat hop, uiteindelijk overheerst frisse fruitigheid (citrus) met misschien een vleugje vanille. Tenslotte de Räucherator, een Doppelbock. De rokerigheid is vergelijkbaar met die van het gewone rookbier maar houdt langer aan, met daarbij meer mout en een vleugje caramel. Na enige tijd is er ook iets van rood fruit te bespeuren.
Terug naar Bamberg en even langs Weyermann om te zien of de “Fan-shop” inderdaad open is. Helaas niet en bellen helpt ook niet, dus ik loop naar het station om naar Baunach te boemelen. Brouwerij Sippel heeft een bier, dat als Dunkel wordt aangeduid maar amberkleurig (Bernstein) is. Zacht van smaak en zeer doordrinkbaar. De gelagkamer funktioneert hier als verlengde van de huiskamer, dus het is vrij levendig. Omdat er slechts 1 bier is, neem ik het volgende treintje terug naar Bamberg, en ga via Spezial weer met de bus naar de Laurenziplatz, voor bier, eten en een fantastisch uitzicht bij Greifenklau. Het Lagerbier is goed in vorm.

Zaterdagmorgen eerst weer de stad in, dan Kaffee mit Kuchen en de krant. Veel berichten over bier en brouwen, zo vlak voor de 23e. Op de Max-Platz een buitenkansje: een Handwerker-Markt met twee bierstanden, en van Mahr’s en een van Bierland Oberfranken met bieren van Griess (Geisfeld), Beck (Trabelsdorf) en Drei Kronen (Memmelsdorf). Ook bij deze stand kan in relatief kleine glazen geproefd worden, 0,25 of 0,30 liter. Om te beginnen Griess Kellerbier, met vooral veel hop naast fruit en mout, en een lange nasmaak. Dan het Weizen van Beck, zeer verfrissend. Felsenkeller van Beck is totaal anders dan het eerste Kellerbier, overheersend frisse citrus.
Na een ruime middagpauze (veel water en broodjes) ga ik nog even verder. Beck Jahrhundertbier (Dunkel): moutig, vrij zoet maar niet plakkerig. Sinds het eeuwfeest van 1995 in het assortiment gebleven. Daarna nog eens een glas Stöffla, het Rauchbier van Drei Kronen. Subtiel rooksmaakje, vergelijkbaar met Spezial Lager, maar dit bier komt iets voller over omdat het ongefilterd is.
Daarmee voorlopig genoeg, ik neem de bus naar Bischberg voor weer eens een bezoekje aan Zur Sonne. Er wordt een Zwickelbier aangekondigd voor de TdDB, dus denkelijk kom ik maandag nog maar een keer langs. Voor nu een Weizen uit de fles: wat je noemt een Ur-Weizen, kruidig en zeer complex fruitig, banaan, perzik/abrikoos en citrus, meer precies een goede sinaasappellikeur. Erbij een van mijn lievelingsgerechten, de Braumeisterpfanne, varkensmedaillons in donkerbiersaus, met gebakken aardappelen, bloemkool, broccoli, sperciebonen en wortelen. Jammer dat het in de gelagkamer nog steeds te rokerig is.
Twee Amerikanen komen bij me aan tafel zitten, ze hadden me al op de Maxplatz zien bierproeven (“vast geen Duitser, hij drinkt kleine glazen”). Een van de twee heeft als kind in Bamberg gewoond en kent Chr. Schumann, de brouwer, nog uit die tijd. Helaas kan ik niet lang blijven kletsen, ik moet de laatste bus terug naar Bamberg halen. Daar onthoud ik me verder van alcohol en ga vroeg naar bed.

Zondag per trein via Neurenberg naar Regensburg in de Oberpfalz. Uitgebreid de binnenstad bekeken, daarne eten bij Hofbräu. Het eten is qua prijsstelling vergelijkbaar met Bamberg, het bier is gemiddeld de helft duurder. Hofbräu Hell is goed te drinkenm, vrij zacht. Het Festbier is wat uitgesprokener, iets gebrande mout en caramel, wederom zacht bittere nasmaak. Dan nog even verder rondgekeken om vervolgens door te reizen naar Amberg, de hoofdstad van de Oberpfalz vóór Regensburg. Met 6 brouwerijen komt deze stad op een verhouding brouwerijen/inwoners die weinig voor Bamberg onderdoet. Van de oude stadsmuur staat nog een groot deel overeind, erbinnen zijn de meeste straten autoluw of autovrij. Ik vind een fraaie Biergarten met bieren van Bruckmüller aan de oever van de Vils en bijna aan de voet van de toren van de St. Martin. Het Kellerbier is wazig, lichtbruin, bescheiden fruitig en hoppig, iets meer mout. Dan de Knappentrunk, een Dunkel: ook moutig, fruitig en licht gehopt, en toch heel anders, dit bier is trouwens helder. De terugreis naar Bamberg vindt gedeeltelijk in het donker plaats.

Maandag is de Tag des Deutschen Bieres. Eerst maak ik nog een toeristische ronde, met de bus omhoog naar de Michelsberg, en dan via de Dom weer naar beneden naar de Gabelmann (het Neptunus-beeld op de markt) voor een eerste biertje. Tussendoor even naar m’n kamer, dan terug voor de officiële opening. Je kan merken dat de Oberbürgermeister al vaker een vat heeft aangeslagen.
Voor het middageten ga ik wederom naar Hummel in Merkendorf, om er nog enkele bieren te proeven. De Weizen heeft het klassieke smaakpatroon: kruidnagel, banaan en wat citrus. Daarna de Dunkelweizen, moutiger plus ook kruidnagel, meer citrus, minder banaan. Er is een fraaie aanbieding, een flessen-draagtas met vijf halve liters en een glazen pul (van het 450-jarig jubileum van de brouwerij!), zodat ik enkele nog niet geproefde bieren kan meenemen, waaronder de net afgevulde Maibock.
Terug in Bamberg ga ik nog een keer naar de TdDB-viering voor nog wat bier en goed gezelschap. Avondeten in Bischberg om dan ook de Zwickel te proeven, een ongefilterde versie van de Helles, zachter en iets voller van smaak met meer fruitigheid, waardoor de bescheiden hoppigheid wat later opkomt. Het tappen gaat nog wat moeizaam. Dan terug naar Spezial en nog een Rauchmärzen op de binnenplaats (het is hier in april eigenlijk gewoon zomers).

Dinsdag via Neurenberg – Frankfurt (- Mainz, dus langs de Rijn) – Keulen terug naar huis. De vakantie zit er bijna op, maar ik heb nog een Interrail-reisdag, zodat ik donderdag nog een dagje naar Westfalen ga. Eerst naar Oelde, voor een kijkje bij Pott’s. De brouwerij ligt nabij het station, maar afvulling, opslag en distributie zijn sinds enige jaren in een complex aan de rand van de stad gevestigd. Daar vind je ook een groot restaurant, het G. Lechner biermuseum en een afdeling gewijd aan mineraalwater. Op weg tussen de twee lokaties passeer je op de markt nog de Braugaststätte, de oorsprong van de brouwerij.
Dan naar Münster en Pinkus Müller. Eerst enkele aankopen in de winkel, dan naar de Gasthof welke inmiddels een niet-roken deel heeft. Er is een nieuw bier gebrouwen met een oud gerstras, dat ze -in goed Duits-  Classic genoemd hebben. Maar natuurlijk drink ik ook nog een Original Obergärig, ofwel een (Münsteranisch) Alt, en eet nog een hapje. Maar dan zit de vakantie er echt op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: