Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Bamberg en de Brau Beviale 2006

Posted by Treinjan op 24/11/2006

Van diverse kanten had ik te horen gekregen dat het de moeite waard zou zijn om ten tijde van de Brau Beviale, een grote bier- en brouwersbeurs in Neurenberg, een bezoekje aan Bamberg te brengen. Dus ben ik in november samen met Arjan (medelid van de LBPC) naar Bamberg gereisd, voor mij de derde keer dit jaar (!).

We treffen elkaar woensdagmorgen op Utrecht centraal. Per rustige en bepaald niet overvolle ICE naar Frankfurt (met maximaal 302 km/u), daar overstappen op een EC naar Würzburg, dan verder per RE met nog een overstap in Schweinfurt naar Bamberg. Ik heb nog een kamer kunnen krijgen in Spezial, Arjan slaapt in het Weissbierhaus verderop in de straat. We treffen elkaar weer bij Fässla voor het eten. Er zijn hier nog veel meer Nederlandse brouwers (en enkele lieden die zich daarvoor uitgeven), een niet onaanzienlijk deel van hen slaapt ook bij Fässla (onder hen is LBPC erelid Mark), een heel stel anderen in de Sonne in Bischberg.


Donderdagochtend per trein en metro, pardon U-Bahn, naar de Messe in Neurenberg waar de Brau Beviale plaatsvindt. Deze grote beurs “verhuist” elk vierde jaar naar München, dit is de eerste van drie jaren in Neurenberg. Thema: brouwen en dranken, met nadruk op het eerste. Ongelooflijk veel te zien: complete brouwinstallaties in alle maten, verpakkingen, glazen, promotiemateriaal, vrachtwagens, tapinstallaties enz. enz. Tussen de middag hebben we buiten wat gegeten, zonder jas, en dat op 16 november!
Aan het eind van de middag gaan we weer terug naar Bamberg, en gaan dan met een klein groepje eten bij Ambräusianum, vooral ook omdat dit een huisbrouwerij met de brouwinstallatie midden in het restaurant is. De bieren zijn niet geweldig (dat was al bekend), en het eten valt ditmaal ook tegen (was altijd redelijk goed). Bovendien valt nu op dat de tweedehands brouwinstallatie bepaald niet zorgvuldig is opgebouwd. Na de diverse fraaie voorbeelden die we op de Brau hebben gezien, is dit slordig gedaan. Zonde!

Vrijdag gaan we niet weer naar de Beurs, een dag is voor Arjan en mij wel voldoende. Na wat winkelen in de stad (vooral bij de boekhandels natuurlijk) gaan we met de bus naar Dörfleins bij Hallstadt, voor een bezoek aan de Schwarzer Adler, waar Brauerei Eichhorn gevestigd is. Goede bieren, waaronder bock, en smakelijke Brotzeit met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding: veel goede waar voor weinig geld.
Na nog even rondgewandeld te hebben (goed voor de spijsvertering) met de bus terug naar Bamberg. Even naar onze kamers, daarna wandelen we de binnenstad in en bezichtigen de Dom en omgeving, en bezoeken het ernaast gelegen Diozesan-Museum. Dan met de bus naar Wunderburg, waar we eerst bij Keesmann het bockbier proeven. Bij Mahr’s is het stikvol, vandaar dat we doorlopen naar de Maiselkeller waar het rustiger is. Tijd voor het avondeten, met Kellerbier en wederom bockbier. Vervolgens lopen we terug naar de Obere Königstrasse, naar onze hotels. Ik ga later even kijken bij Fässla, waar diverse bekenden zich juist opmaken om naar Spezial te gaan, waar ik geen enkel bezwaar tegen heb. Dus de rest van de avond genoten van de Spezial Rauchbock, de vierde van deze dag (allemaal anders, allemaal goed), en van de U (= Ungespundetes, het enige niet-rookbier van Spezial).

Zaterdag gaan we met een groepje Nederlanders eropuit met twee auto’s. Eerst een bezoek aan een grote Getränke-handel, waar het nodige wordt ingeslagen. Daarna een mooie tocht door de Fränkische Schweiz, het heuvelachtige gebied noordoost van Bamberg. Na een tussenstop voor Kaffee mit Kuchen is het tijd voor Bier! We bezoeken de brouwerij Trunk, beter bekend als de Klosterbrauerei Vierzehnheiligen, bij de bedevaartskerk van die naam. Hier kunnen we het bockbier al proeven, hoewel pas die middag de officiële Anstich is. We krijgen ook nog een snelle rondleiding door de hele brouwerij, inclusief de gistkelder (!).
Terug in Bamberg gaan we na een kort bezoek aan onze kamers naar mouterij Weyermann, die elk jaar na de Brau een grote ontvangst geeft voor brouwers en andere bierliefhebbers. Eenmaal binnen kunnen we meteen mee met een rondleiding, waar we onder andere de twee brouwinstallaties te zien krijgen. De grootste is voor de produktie van Sinamar, een Farbe-Bier (kleurbier), de kleinste dient als proefbrouwerij. Zeker 5 verschillende produkten van die laatste waren te verkrijgen, waaronder een Rauchbier. In dezelfde ruimte als de proefbrouwerij staat ook een proefmouterij. Wat later op de avond kan men zich laven aan een zeer uitgebreid buffet, en blijft de bieraanvoer onverminderd doorgaan. Iedereen gaat voldaan naar huis of hotel.

Zondagochtend hangen Arjan en ik nog even een beetje de tourist uit, met ondermeer een bezoekje aan het voormalig klooster op de Michelsberg, waarna we voor de middagmaaltijd naar Zur Sonne in Bischberg gaan. Daar voegt Frits, een van de chauffeurs van zaterdag zich bij ons, en na een eenvoudige doch voedzame (en lekkere) maaltijd gaan we met zijn auto naar Merkendorf om eens te gaan kijken naar de Brauereigasthöfe Hummel en Wagner. Doordeweeks rijden er ook enkele stadsbussen naar deze dorpjes, maar de dienstregeling is niet afgestemd op bierproevers, en in het weekend rijdt er geen enkele bus naartoe, dus dit komt mooi uit. We parkeren de auto bij Brauerei Wagner en drinken in de vrij rustige Gasthof enkele bieren, waaronder natuurlijk ook het Bockbier en het Kellerbier. Daarna wandelen we de nog geen 200 meter naar Hummel, waar het aanmerkelijk drukker blijkt te zijn, om ook daar Bock en Kellerbier te proeven. De bieren van Hummel krijgen van ons een wat hogere waardering, maar beide gelegenheden zijn een hernieuwd bezoek waard (in een ander jaargetijde wellicht). Als we terugwandelen naar de auto is het inmiddels gaan regenen. We spreken af later die avond in Spezial gezamenlijk te eten, dus bij terugkomst reserveer ik een tafel in de niet-roken kamer. Daar is het dan nogmaals tijd voor het Spezial Bockbier, dat donker is en redelijk wat verwantschap vertoont met Nederlands bokbier. Ook geniet ik van de Spezial Märzen, een iets sterkere en wat mij betreft (nog) smakelijker versie van het Rauchbier, een goede afsluiter van dit reisje.

Maandagochtend is het dan weer inpakken geblazen; koffer en rugzak zijn aanmerkelijk zwaarder, al was het maar vanwege de flessen Bock en Märzen …..

Eén reactie naar “Bamberg en de Brau Beviale 2006”

  1. […] Bamberg en de Brau In november vindt elk jaar in Beieren de Brau plaats, een grote bier- en drankenbeurs, in Neurenberg (Nürnberg), of elk vierde jaar in München. Mij was van verschillende kanten verzekerd dat een bezoek aan Bamberg in die tijd de moeite waard was. Dat betekende voor mij dus mijn derde bezoek in een jaar, dit keer samen met Arjan, terwijl we in Bamberg/Neurenberg ook Mark troffen. Het volledige verslag vind je op Bier en trein. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: