Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Bierreis naar Engeland

Posted by Treinjan op 30/08/2005

Verslag van de reis van 4 Lbpc-ers, 19-28 augustus

Vrijdagmorgen zeer vroeg opstaan, Hans staat even na vijven al voor de deur. Dan Corné ophalen en daarna naar Nootdorp om Eugène op te pikken. Vervolgens naar Hoek van Holland, waar de HSS om 07.20 zal afvaren. De boot is verre van vol en de overtocht gaat snel. Als we in Harwich de douane gepasseerd zijn even een pin-stop en dan naar Maldon, waar Hans een pub heeft uitgezocht voor de lunch. Deze is nog niet open dus drinken we eerst een (half)pint in de ertegenover liggende pub; deze maakt geen erg beste indruk op ons dus zodra de Queen’s Head open is gaan we ernaar toe. Mooi uitzicht trouwens, hier aan de rivieroever, hoewel het nogal grijs weer is. Bier (onder andere van de lokale brouwerij Mighty Oak) en eten zijn hier prima in orde.


Als we vertrekken begint het te regenen en dat blijft het voorlopig doen, dus de tussenstop in het antiekplaatsje Battlesbridge valt enigszins in het water. Daarna door langs de noordzijde van Londen, waar het verkeer met horten en stoten gaat (de M25: Britain’s longest carpark). Even iets afgeven en oppikken in Watford (nou ja, even?) en dan door naar St. Alban’s.
Onze eerste overnachting is in een pub met een grote bierselectie, de Lower Red Lion. Een kennis van Hans komt ons opzoeken en samen met Ken bezoeken we Farmer’s Boy, de tap van de Verulam Brewery, voor de bieren en om er te eten. Terug in de LRL blijken diverse guest beers die avond te wisselen dus we kunnen er heel wat proberen. De kamers en het uitgebreide ontbijt bevallen ons ook goed.

We kijken zaterdagmorgen nog wat rond in St. Albans (inclusief de kathedraal!), halen dan de auto van de binnenplaats van de pub en rijden naar de Chiltern Brewery (het navigeren gaat nu al veel vlotter). We kijken eerst rond in de winkel: de bieren, produkten bereid met bier (mosterd, chutney etc.), en vele andere streekprodukten. Dan krijgen we een inleidend verhaal met proeverij, daarna bekijken we de brouwerij en sluiten af met een lunch met natuurlijk diverse produkten van de brouwerij. De kofferbak begint al wat voller te worden…… Verder naar Burton (up)on Trent. Inchecken in het hotel, vervolgens de stad in, een hapje gegeten in de plaatselijke Wetherspoons (niet geweldig maar in ieder geval goedkoop) en door naar de Coopers Tavern waar we hebben afgesproken met leden van de plaatselijke Camra-branch. In hun gezelschap maken we een ronde langs diverse pubs met goede real ale, we eindigen in de Burton Bridge brewery-tap.

Zondagmorgen beetje uitgeslapen, een zeer uitgebreid ontbijt genuttigd, om aldus gesterkt het Coors Visitors Centre (voorheen Bass Museum of Brewing) te bezoeken. De moeite waard, hoewel de museumbrouwerij vandaag niet open is; daarentegen is de stoommachine in bedrijf. We gebruiken er ook een goed besproeide lunch en doen nog een paar aankopen. De rest van de dag bezoeken we nog enkele aanbevolen pubs en eindigen wederom bij Burton Bridge, want die ligt gunstig t.o.v. het hotel.

Maandagmorgen wederom een uitgebreid “cooked breakfast”, maar nu veel vroeger, want we moeten voor half elf in Hook Norton zijn. Ondanks de verkeersdrukte lukt dat probleemloos. We krijgen een zeer uitgebreide rondleiding door deze klassieke torenbrouwerij, gaan vervolgens het museum bekijken en sluiten af met een uitgebreide proeverij van alle vijf beschikbare tapbieren. We doen de nodige aankopen en krijgen er nog het een en ander bij kado. We rijden verder de Cotswolds in voor de lunch, bekijken de schitterend gelegen Donnington Brewery (alleen van buiten) en kijken even rond in Stow-on-the-Wold. Aan het eind van de middag gaan we terug naar Hook Norton, waar we verblijven in de Pear Tree Inn, vlakbij de brouwerij. Fraaie en (zeer) ruime kamers, maar je moet door de keuken om er te komen. De rest van de avond maken we nog wat nader kennis met de HN-bieren (en een enkele andere real ale).

Dinsdagochtend weer een uitgebreid ontbijt, dan moet er weer ingepakt worden. Terwijl ik daarmee bezig ben komen de andere drie plots binnen om me te feliciteren met mijn verjaardag en overhandigen me een “kadotas” van Hook Norton bier en breweriana. Ik had de dag ervoor absoluut niet gemerkt dat ze die kochten, de stiekemerds.
We gaan nu op weg naar het “hoofddoel” van deze reis, Peterborough. Tussenstop in Kettering voor de lunch, dan langs Oakham voor een bezoek aan de Grainstore Brewery-pub. In P’borough verblijven we in een Formule 1-hotel, uiterst “basic” in voorzieningen en prijs, om zo de totale verblijfskosten wat te reduceren.
Dan naar het festival. Op een groot veld staan drie grote tenten in U-vorm, met eromheen kramen met etenswaar, toiletwagens en dergelijke. Aan de open zijde van de U is de glazenbalie; in beide poten kun je real ale, flesbieren (ook buitenlandse) en cider/perry verkrijgen. In de achterste tent is het podium voor de optredende bands. Het terrein is hier en daar wat modderig, maar het valt (nog) mee. De keus aan bieren is zeer groot, niet eens zoveel kleiner als op het GBBF in Londen. Vaak is de bierkeuze dan ook een gok; diacetyl-gevoelige lieden hebben dan nogal eens pech. BB staat blijkbaar niet voor Best Bitter, maar voor Best Butter of iets dergelijks. Als het festival sluit per taxi terug naar het hotel.

Het ontbijt is ook bepaald “basic” te noemen, vooral in vergelijking met de overvloedige ontbijten van de voorgaande ochtenden. We lopen door de stad naar het station, drinken een kop koffie en nemen de trein naar Stamford. In de eerste pub proeven we enkele bieren, in de volgende gebruiken we ook de lunch (Eugène zoals gewoonlijk alleen vloeibaar). Daarna krijgen we een rondleiding bij Melbourne Brothers. Tot 1974 een “standaard” Engelse brouwerij, daarna museum en sinds 1994 opnieuw in gebruik als brouwerij, maar nu van bieren van spontane gisting (!), die dienen als basis van aangezoete fruitbieren voor de Amerikaanse markt. De rondleiding is zeer de moeite waard, veel van het museum is bewaard gebleven. We kijken nog wat verder rond in Stamford, nemen dan de trein terug naar P’borough en wandelen meteen naar het festival. Het heeft een groot deel van de dag geregend, dus op het festivalterrein is het oppassen voor de bagger. Rubberlaarzen zouden nu goed van pas komen! We gaan verder met proeven, vanavond ook veel cider en perry.

Donderdagochtend gaan we de stad in. Peterborough Cathedral is de moeite waard. We treffen elkaar aan het eind van de ochtend in de Oakham Brewery tap. Daarna per taxi naar het hotel en met de auto door naar Wisbech, een stadje in het Fenland. De “Fens” zijn vlakke polders, een zeer Hollands aandoend landschap (ook gedeeltelijk door Hollanders drooggelegd). In Wisbech bezoeken we de Elgood’s Brewery. Behoorlijk oud en zeer de moeite waard. Rondom mooie tuinen en dat trekt ook veel niet direkt in bier geïnteresseerde bezoekers. Aan het eind van de middag gaan we terug voor onze laatste festivalavond. De modderspetters komen nu nog hoger dan gisteren….

Met een weer vollere kofferbak verlaten we vrijdagochtend Peterborough. Een tussenstop in Ely met zijn grote kathedraal (alweer een!), en Cromwell House waar nu de plaatselijke VVV is gevestigd. Daarna rijden we door naar Bury St. Edmunds, waar ook verschillende fraaie kerkelijke gebouwen te zien zijn, die we echter alleen even van buiten zien, want we staan geboekt voor een volgende rondleiding. Een kleine lunch in een pub en snel door naar Greene King. We kijken eerst even rond in het kleine museum en gaan dan de brouwerij in. GK is ook een torenbrouwerij maar heel wat groter dan Hook Norton. Het uitzicht vanaf het dak is trouwens ook de moeite waard.
De rondleiding wordt gevolgd door een uitgebreide proeverij: 12 bieren! Wijselijk worden kleine glazen gebruikt, vaak maar deels gevuld, want we moeten binnen drie kwartier weer terug zijn in de brewery-shop. Daar slaan we nog het een en ander in, en daarna gaan we ons verblijfadres opzoeken, The Black Boy. Mooie kamers die uitkijken op een binnenhof, waar ook de auto geparkeerd kan worden.
Dan de stad in. Eerst een bezoekje aan een van de kleinste pubs van Engeland, The Nutshell, waar net 10 mensen in kunnen. Vervolgens naar de Old Cannon Brewery, een huisbrouwerij met restaurant. De bieren vinden we niet geweldig en het restaurant blijkt al volgeboekt, dus wandelen we naar een andere pub, The Bushel, waar we uitgebreid dineren (stond al sinds dinsdag gepland). Goed bier, goed eten en een vriendelijke bediening. Daarna rustig naar de pub teruggewandeld voor nog een paar slaapmutsjes. Naast real ale staan nu ook cider en whisky op ons menu.

We moeten het zaterdagmorgen helaas zonder ontbijt stellen, want er is enkele dagen tevoren een keukenbrandje geweest in de pub. Dus rijden we met ietwat lege magen weg uit St. Edmundsbury en gaan naar de St Peter’s Brewery voor de volgende rondleiding en proeverij, natuurlijk gevolgd door enige aankopen. Ook hier is het restaurant volgeboekt (in dit geval zijn de bieren echter beslist wél in orde), dus rijden we door naar een andere pub, waar iedereen een stevige maaltijd tot zich neemt. We rijden weer een eindje verder, bezoeken nog een volgende pub waar we onze vooraad ansichtkaarten en postzegels nog even opmaken (en posten), dan door naar Bungay. Inchecken in het plaatselijke hotel, even gekeken wat er in de hotelbar te drinken is, vervolgens naar The Green Dragon, een pub met brouwerij. We proeven de bieren in de tuin met uitzicht op diverse hopplanten. Eten doen we dan weer in een andere pub, kijken nog wat verder rond in het plaatsje en sluiten de avond af in de hotelbar.

Zondagmorgen het laatste cooked breakfast genuttigd, daarna ingepakt en op weg naar Harwich. Eerste tussenstop is Framlingham Castle, voor een stukje andersoortige cultuur (geen kathedraal dit keer). Dan door naar Earl Soham, waar we de bieren van de plaatselijke brouwerij kunnen proeven, en daarbij wat eten. De brouwerij zelf is dicht, maar in de ernaast gelegen dorpswinkel annex postkantoor kunnen we flessen kopen. Er is ook goede cider verkrijgbaar. Dus is de auto weer wat zwaarder als we op weg gaan naar de volgende stop, iets bizonders: een rail + ale festival. Dat is een klein bierfestival in het kader van een open dag van een museumspoorlijntje (Mid-Suffolk Light Rwy Society). Bierproeven onder de rook van een stoomlocomotief……
We rijden verder naar Harwich, kijken nog even rond in het plaatsje zelf, dan naar de veerhaven. Nu lijkt het allemaal veel langer te duren dan op de heenweg. Het is al (ver) na middernacht als we thuiskomen. Het laatste karwei is het uitzoeken van alle tassen met aankopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.