Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

GBBF 2004

Posted by Treinjan op 15/08/2004

Bezoek aan het Great British Beer Festival, Londen 5-7 augustus 2004

De vlucht naar Gatwick gaat nu nog vroeger dan vorig jaar. Dat betekent dat Hans een probleem heeft om op tijd de trein uit Leiden te halen. Corné heeft aangeboden ons allebei weg te brengen met de auto, omdat dat niet zo’n grote omweg is op weg naar zijn werk. Overigens gaat hij daarvoor Hans eerst thuis ophalen… Dus hij heeft nog wat van ons tegoed (bier, wat anders!). Op Schiphol treffen we onze twee medereizigers, Eugène en Martijn. Na de nodige wachttijd een voorspoedige vlucht naar Gatwick, snel door de douane en naar het treinstation. De kaartjes voor de Gatwick-express heeft Hans nu via internet gekocht zodat we niet langs een loket hoeven. Op Victoria station kopen we ieder weer dagkaartjes voor de Underground, daarna nemen we de metro naar Earl’s Court. Hetzelfde hotel als vorig jaar, zelfs een van de kamers blijkt dezelfde (toen met 3, nu met 2 personen bezet).

Eugène en Martijn gaan nu naar Young’s voor een rondleiding, terwijl Hans en ik een aantal pubs met bizondere interieurs (en goed bier) gaan bezoeken. We gaan eerst naar Clerkenwell, naar de Jerusalem Tavern, een pub van de St Peter’s Brewery uit Suffolk. We proeven er de bieren van de tap en nuttigen een goede maaltijd. Menu en bierlijst staan met krijt op borden; het menu is avontuurlijk, maar dat klopt ook wel met de tamelijk extroverte en exuberante kok! Een fraai figuur die een aardige warme hap in elkaar weet te draaien. De bieren zijn de moeite waard; enkele ervan hadden we in Nederland al eens gedronken, maar fles of real ale van de tap is meestal een behoorlijk groot verschil.

Vervolgens naar een ander deel van Londen, Holborn. Hier nemen we een kijkje bij de Cittie of Yorke, met een inderdaad heel bizonder interieur. Daarentegen is de bierlijst niet al te bizonder, dus we gaan na een (half) pint verder naar The princess Louise, ook in Holborn. Het interieur dateert grotendeels van 1891 en is een prachtig voorbeeld van Victoriaanse pub-architectuur. Net als bij de vorige pub is het interieur de trekpleister, niet de bierlijst, dus na een glas gaan we verder richting Covent Garden, voor bezoeken aan The Porter House en de Lamb and Flag. De eerste is het Londense “filiaal” van een kleine keten die haar oorsprong in Dublin heeft. De inrichting is van het type “huisbrouwerij” met aparte elementen in de vormgeving. Overal koper, en overal flessen, om precies te zijn bierflessen. Het eigen bier wordt in Dublin gebouwen, vanzelfsprekend porter, en ook een pale ale. Bizonder interieur, aardig bier, maar naar mijn smaak veel te luide muziek. De Lamb and Flag is daarentegen een tamelijk traditionele pub, een beetje weggestopt en niet direct makkelijk te vinden. Het is er tamelijk druk, maar dat zal al snel het geval zijn want de pub is niet zeer groot. Er is ruimte voor de deur, maar het spettert zo nu en dan dus het meeste volk staat binnen of vlak voor de gevel. Mede door een aardige bierkeuze blijven we hier even wat langer hangen.

Tenslotte gaan we naar The Salisbury (Strand). Deze pub is ook weer zeer het aanzien waard, van buiten maar vooral van binnen. Daar het nu echt begint te regenen hebben we er geen probleem mee om hiet wat meer tijd door te brengen. Als de bui is overgetrokken gaan we naar Olympia, naar het festival. Kaartjes heeft Hans ook alweer geregeld, zodat we bijna direkt door kunnen lopen. Het is al behoorlijk druk, maar daar hebben we vorig jaar al aan kunnen wennen, zodat we toch alles wel weten te vinden. Ondanks de massa mensen hebben we Eugène en Martijn snel gevonden. Dan het bekende schema: eenieder haalt steeds een pint of halfpint van een bier dat hem interessant lijkt, een enkele keer afgewisseld met ‘n glas cider (of perry) of een buitenlandse bier. Al te laat maken we het niet, want het is een lange en vermoeiende dag geweest.

Vrijdagmorgen na het ontbijt gaan we gevieren de stad in. Eerste stop is The Black Friar, in de City nabij Blackfriars Station. Van buiten en van binnen het aanzien waard. We proeven de beschikbare bieren, aan een tafeltje buiten, in de schaduw. Daarna slenteren we nog wat rond, nemen uiteindelijk weer de metro en gaan naar de oever van de Theems, naar The Dove, Hammersmith. Na een biertje wandelen we verder langs de rivieroever naar The Blue Anchor. Hier eten we (en drinken daar vanzelfsprekend bier bij), waarna we op ons gemak (het is op z’n zachtst gezegd tamelijk warm) naar Olympia gaan. Daar is het nu nog niet zo druk dus kunnen we zitplaatsen regelen. De koelte van de airco is ook zeer welkom. We gaan verder met proeven, kopen boeken en andere zaken, eten tussendoor een hapje etcetera. Ik verleng ter plaatse meteen mijn Camra-lidmaatschap. We komen nog enkele engelse, nederlandse en belgische kennissen tegen. Niet al te laat weer terug naar het hotel.

Zaterdagmorgen gaat Martijn de stad in, hij heeft nu wel genoeg bier geproefd en vindt het tijd voor wat andere kultuur. Eugène wil nog kijken naar wat boeken, Hans en ik maken nog een wandelingetje, reizen nog een stukje met de metro, en daarna voor de laatste keer naar Olympia. Daar treffen we weer enkele engelse kennissen en gezamenlijk zetten we ons aan een tafeltje, waar Eugène zich ook bij het gezelschap voegt. De laatse ronde bieren, laatste inkopen. Dit is de slotdag van het festival en heel wat bieren en ciders zijn al op.
Tenslotte gaan we in de loop van de middag terug naar het hotel om onze bagage op te halen, Martijn wacht daar al op ons. Dan terug naar Victoria en met de trein naar Gatwick. De wachttijd valt dit keer gelukkig mee en redelijk op tijd zijn we weer op Schiphol. Nog een stukje met de trein en dit uitstapje zit er weer op.

Nadere informatie omtrent enkele van de genoemde pubs is te vinden op de Camra-website, onder Historic Pub Interiors, Greater London.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: